Patru zone ale corpului pe care să le examinezi zilnic

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 1 iulie 2016

autoexaminare sani_1Vizitele regulate la medic, analizele efectuate la zi și controalele temeinice de fiecare dată când ai o problemă medicală îți vor asigura o sănătate de fier. Dar, așa cum spuneau bunicii noștri, „paza bună trece primejdia rea”, iar grija constantă pe care o avem pentru propriul organism ne poate scăpa de multe afecțiuni ce pot deveni periculoase.
Supraveghează-ți zilnic starea de sănătate, examinând cu atenție aceste patru zone ale corpului!

 

Sânii

Importanța autoexaminării lunare ar trebuie să fie cunoscută de orice femeie! Una dintre principalele cauze ale mortalității feminine, cancerul mamar depistat din timp poate fi vindecat. În timp ce controlul lunar, cu o săptămână înainte sau după menstruație ne poate salva viața, nici examinarea zilnică a sânilor nu va strica.

Ce trebuie să faci? Promitem că acest gest nu îți va răpi prea mult timp și nici nu va interfera cu programul tău obișnuit! Începe la duș, masându-ți ușor sânii în timp ce îi săpunești. Verifică dacă găsești zone umflate sau eventuali ganglioni și continuă cu regiunea axilei!

Pe când te cremuiești, du precauția la un nivel superior și examinează-ți câteva clipe sânii în oglindă. Este normal ca aceștia să fie inegali, dar dacă ți se pare că unul dintre ei a crescut peste noapte, dacă sesizezi umflături anormale, modificări ale orientării lor sau a direcției sfârcurilor sau secreții neobișnuite, nu ezita să te programezi la doctor. Tu ești cea care își cunoaște cel mai bine sânii, așa că vei practica autoexaminarea ca o adevărată maestră.

Pielea

Cel mai extins organ de apărare al organismului, pielea poate semnala la rândul său boli periculoase! În același timp însă, acest „înger păzitor” al sănătății tale va avea grijă să îți comunice orice potențial atac, trebuie doar să îl asculți cu toată agenția.

Examinarea zilnică a pielii poate avea loc atunci când aplici crema hidratantă sau la duș. La ce trebuie să fii atentă? La eventualele inflamații sau iritații (cele de pe picioare, care nu răspund la tratament, pot fi un semn al hepatitei C). Erupțiile roșii sau violet, situate pe față, coate, piept, spate sau genunchi, pot semnala dermatomiozită, o afecțiune inflamatorie autoimună.

Alarmante pot fi și decolorările de piele! Dacă stratul tău catifelat, auriu sau de porțelan devine galben, te poți confrunta cu o boală a ficatului, iar dacă se înnegrește parțial, poți suferi de sindromul Addison (insuficiența suprarenaliană lentă).

Unghiile

În timp ce te întrebi ce modele de nail art să mai adopți, nu ar strica să îți examinezi unghiile, nu pentru a stabili dacă manichiura ta este perfectă sau nu, ci pentru a depista semnele incipient ale unei boli.

Unghiile galbene pot fi reacția coloranților din oje, dar și un semn al unor afecțiuni precum diabetul sau bolile pulmonare. Culoarea vineție poate fi la modă, dar dacă apare natural poate indica probleme cardiace. Nu în ultimul rând, unghiile decolorate, palide îți comunică că riști să te confrunți cu o formă de anemie.

Nici unghiile casante, care se rup foarte ușor, nu sunt un „motiv de bucurie”. Pe lângă inconvenientele de natură estetică, hipotiroidismul (deficiență a tiroidei, care nu mai produce hormoni suficienți) poate declara „război” manichiurii tale perfecte.

Unghiile încovoiate te atenționează în legătură cu probleme ale ficatului sau ale rinichilor.

Ochii

Te admiri în oglindă, iar imaginea reflectată îți întoarce o privire obosită? Este complet normal (deși nedorit) dacă nu te-ai odihnit cum trebuie cu o seară înainte, dar dacă ai dormit dusă, examinarea culorii și clarității ochilor poate fi de-a dreptul „salvatoare”.

Ochii roșii sunt semn că ai stat până târziu uitându-te la Game of Thrones, dar și că ai dezvoltat o alergie (dacă te ustură sau lăcrimează frecvent) sau conjunctivită. Albul ochilor nu mai este atât de alb? Este posibil să te confrunți cu sindromul Gilbert (boală ereditară, care presupune creșterea nivelului de bilirubinemie în sânge), care afectează circa 5-10% din populație.

De asemenea, ochii uscați pot semnala faptul că muncești prea mult (da, proiectul acela dificil chiar suferă amânare), dar pot fi și un simptom al artritei.

Tu vei examina de acum încolo aceste zone ale corpului tău zilnic? Consideri că prevenția este cea mai bună garanție a unui corp sănătos?

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!