Patrule ale Poliției Române pe străzile Londrei

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie pe data 15 ianuarie 2015

Opt ofițeri ai Poliției Române pot fi văzuți pe străzile Londrei patrulând alături de polițiștii de la Metropolitan Police începând din 7 ianuarie. Obiectivulul prezenței acestora în capitala Regatului Unit îl constituie reducerea numărului de infracțiuni comise de est-europeni pe întinsul metropolei. Colaborarea  polițienească româno-britanică se derulează în cadrul unei operațiuni cu nume de cod Nexus care se derulează încă din 2013.

 

Poliția româno-polonezo-britanică

Opt ofițeri din Poliția Română specializați în investigarea faptelor infracționale și în combaterea rețelelor de crimă organizată s-au alăturat proiectului multinațional derulat în cadrul Metropolitan Police din Londra. Ei vor face echipă și cu alți ofițeri de poliție sosiți din Polonia în același scop.

Polițiștii din cele trei state europene vor colabora pentru a preveni și combate fapte infracționale cum ar fi: furturi din magazine, tâlhării, spargeri de locuințe, furturi din buzunare, dar și prostituția sau piața „neagră” a muncii.

Colaborarea între polițiștii români și britanici durează de peste un an și a avut ca efect identificarea și arestarea mai multor infractori români care acționau în capitala Marii Britanii. Specialiștii di Poliția Română i-au mai ajutat pe colegii lor din Metropolitan Police prin traducerea unor documente redactate în limba română pe parcursul investigațiilor comune.

Parteneriatul a continuat până în prezent, în condițiile în care autoritățile și mass-media britanică au dus pe parcursul anului trecut o campanie susținută împotriva prezenței românilor și bulgarilor în Regatul Unit.

Toți ofițerii de poliție români detașați în Marea Britanie vorbesc foarte bine limba engleză, având diverse grade și specializări în domeniul combaterii activității infracționale. Ei sunt asistați în permanență de ofițeri britanici în acțiunile pe care le îndreprind și  nu au autoritatea de a opera singuri arestări, după cum precizau reprezentanții MET.

 

Operațiunea Nexus, din octombrie 2013

Primii opt ofiţeri de poliţie români detaşaţi pe lângă Metropolitan Police (MET), în cadrul unui proiect cu participare multinaţională finanţat de către Comisia Europeană au sosit la Londra în octombrie 2013.

Reprezentanții Biroului de Presă al MET au anunțat încă de atunci că Operațiunea Nexus se va derula pe parcursul a doi ani, fiind susținută de specialiști și analiști din serviciile speciale ale poliției britanice. Echipele de ofițeri români participanți la operațiunea polițienească româno-britanică vor fi reînoite cu o frecvență de trei luni, se mai preciza tot atunci, într-un comunicat transmis de Poliția Metropolitană din Londra. 

Operațiunea Nexus, lansată de Comandamentul Specializat pentru Crima Organizată și-a propune de la început, îmbunătățirea fluxului de informații transmis MET de către România și Polonia referitor la persoanele originare din cele două țări, suspectate de polițiștii din Londra pentru comiterea de infracțiuni pe teritoriul Regatului Unit.

Ofițerii români acordă sprijin polițiștilor britanici în acțiuni vizând prevenirea și combaterea infracțiunilor care au ca autori sau victime membrii ai comunității românești din Marea Britanie.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!