PDL reclamă organizarea defectuoasă a secțiilor de votare în străinătate

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 2 octombrie 2014

Londra_vot

Senatorul PDL de diaspora Viorel Badea a susținut, recent, că guvernul Ponta pregătește „fraudarea masivă a alegerilor”, arătând că prin modul de organizare a secțiilor de votare Executivul urmărește blocarea posibilității românilor din străinătate de a-și exprima dreptul la vot la prezidențiale.

„Deja guvernul Ponta pregătește o fraudare masivă a alegerilor în diaspora. Pe de o parte, prin dirijarea alegătorilor către consulatele generale pe care le-a organizat în această zonă, iar pe de altă parte, prin desființarea unor secții de votare în comunitățile unde există foarte mulți români”, a declarat Viorel Badea într-o conferință de presă, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, deși numărul de secții de votare a rămas același ca la alegerile prezidențiale din 2009, „adevărata acrobație electorală pe care încearcă să o facă guvernul Ponta” este aceea că secțiile de votare din comunitățile unde există foarte mulți români au fost desființate și au fost înființate noi secții de votare în comunitățile „care practic nu sunt bine reprezentate la nivel numeric”.

Viorel Badea a dat ca exemplu situația din Italia și din Portugalia, arătând că în Torino, unde sunt 40.000 de cetățeni români, din două secții de votare a rămas una, în schimb fiind suplimentat numărul secțiilor de votare la Triestre, în condițiile în care aici trăiesc doar 1.500 de români. Și în Portugalia au fost desființate secții de votare în zonele cu comunități de 10.000 de români și s-a înființat o secție de votare într-o stațiune turistică unde nu sunt nici români care să lucreze în acea zonă în noiembrie, mai spune democrat-liberalul.

Badea mai spune că „în Republica Moldova au fost înființate secții de votare în localități unde există majoritari rusofoni, mulți dintre ei neavând cetățenie română”, iar „Guvernul trebuie să organizeze secții de votare în acord cu sugestiile care vin din partea comunităților de români”.

„Evident că atragem atenția actualului guvern să treacă rapid la refacerea Ordinului 1839/2014 prin care a înființat aceste secții de votare și mai ales să facă astfel încât identificarea și organizarea secțiilor de votare să fie făcute în deplin acord cu sugestiile care vin din partea comunităților de români. Credem că prin actualul mod de organizare a secțiilor de votare se dorește blocarea posibilității comunităților de români de a-și exprima dreptul la vot. Nu e pentru prima dată când PSD face acest lucru”, a mai spus senatorul PDL.

Numărul secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale este de 294, egal cu cel stabilit în 2009, față de precedentul scrutin prezidențial fiind majorat, de la 13 la 21, numărul de secții organizate în Republica Moldova.

Pornind de la experiențele anterioare

Lista secțiilor de votare din străinătate organizate la alegerile pentru președintele României a fost finalizată recent de Ministerul de Externe. Ordinul ministrului de externe prin care au fost stabilite secțiile de votare din străinătate pentru organizarea și desfășurarea scrutinului a fost publicat în Monitorul Oficial.

MAE informează, într-un comunicat, că, la alegerile pentru președintele României din 2014, în străinătate vor fi organizate 294 de secții de votare pentru cetățenii români care doresc să își exercite dreptul de vot la acest scrutin.

„Secțiile de votare sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale românești din străinătate, în teatrele de operațiuni din Afganistan, precum și în alte locații care permit desfășurarea în bune condiții, de corectitudine și neutralitate, a procesului de votare”, menționează sursa citată.

Potrivit MAE, lista finală a secțiilor de votare a fost omologată pe baza experienței anterioare în organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate, luând ca referință scrutinul din anul 2009, când au fost organizate 294 de secții de vot. Ministerul reamintește că, la alegerile pentru președintele României din 2009, în străinătate au votat, în turul doi, aproximativ 146.000 de cetățeni români în 294 secții de votare, înregistrându-se astfel cel mai mare număr de cetățeni români care au votat în afara țării la un scrutin.

„În stabilirea secțiilor de votare au fost avute în vedere considerente similare celor de la scrutinele anterioare organizate în străinătate. Pornind de la dezideratul acoperirii cât mai largi a zonelor în care trăiesc cetățeni români în diferite state pe glob, a fost urmărită asigurarea reprezentativității, proporționalității, corectitudinii și neutralității în organizarea secțiilor de votare. De asemenea, au fost avute în vedere posibilitățile concrete de organizare pe plan local”, se mai arată în comunicat.

MAE menționează că, pentru scrutinul din noiembrie 2014, a fost majorat semnificativ numărul de secții de votare în Republica Moldova, de la 13 la 21, ținându-se cont de tendința ascendentă a numărului de cetățeni români cu drept de vot din statul vecin.

„În Spania s-a menținut același număr de secții de vot, respectiv 38. Totodată, în cazul Italiei, numărul secțiilor de vot a fost menținut aproape la același nivel precum în 2009. S-a urmărit asigurarea unei mai bune și armonioase repartizări teritoriale corelat cu organizarea secțiilor în misiunile diplomatice și consulare, precum și în instituții publice din statul italian. S-a avut, de asemenea, în vedere o mai bună securitate și corectitudine a votului. În baza acelorași considerente, în SUA s-a urmărit asigurarea unui număr de secții de votare la un nivel apropiat de cel din anul 2009 prin identificarea acelor locații care să asigure premisele pentru buna desfășurare, în condiții de neutralitate, a procesului de votare. În Marea Britanie, tendința crescătoare a numărului de cetățeni români ca urmare a liberalizării circulației pe piața forței de muncă în această țară a determinat o creștere a numărului de secții de votare”, precizează sursa citată.

Conform anexei la ordinul ministrului, cuprinzând lista secțiilor de votare din străinătate, publicată în MO, secții de votare în număr mai mare vor fi organizate în: Italia – 51, Spania – 38, SUA – 22, Republica Moldova – 21, Marea Britanie – 11, Franța – 9. În Germania și Australia vor fi 5 secții de votare, câte 4 secții vor fi în Belgia, Canada, Serbia, Turcia, Ungaria, câte 3 în Afganistan, Austria, China, Cipru, Grecia, Israel, Polonia, Portugalia, Rusia, Ucraina.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!