PDL și PNL, o nouă fuziune?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 29 mai 2014

Liderii PNL și PDL vor demara negocieri pentru formarea unui front politic anti-PSD, a anunțat președintele PDL Vasile Blaga, marți, la finalul unei ședințe a conducerii partidului. Discuția va fi „informală”, a anunțat Blaga, urmând ca rezultatele să fie prezentate ulterior conducerii PDL, la ședința CNC de luni.

Vasile Blaga a anunțat că democrat-liberalii doresc „coagularea dreptei”, subiectul urmând să fie discutat mai întâi în Biroul Permanent Național. „Am ajuns la concluzia că trebuie să avem discuții cu PNL, PNL și PDL fiind principalele forțe de dreapta. (…) Voi fi însoțit de secretarul general, domnul Flutur, de domnul prim-vicepreședinte Predoiu și de trei vicepreședinți, primari cu foarte bune rezultate la alegeri: Mircea Hava, Gheorghe Falca și George Scripcaru”, a precizat liderul PDL.

Întrebat de jurnaliști dacă este dispus PDL să îl susțină pe Crin Antonescu la președinția României, Vasile Blaga a replicat că „niciodată când pornești de la nume nu ajungi la vreo concluzie”. „Știu asta și colegii liberali. Să discutăm cum putem să reprezentăm o puternică opoziție a acestui mamut, PSD, apoi și nume. Dar mai e până atunci”, a mai adăugat Vasile Blaga. De asemenea, întrebat dacă va fi invitat și PMP la discuțiile pentru unitatea dreptei, Vasile Blaga a explicat că „deocamdată” discuțiile trebuie să fie purtate „între principalele partide”.

Întrebat de jurnaliști de ce, atunci, Crin Antonescu a discutat, marți, cu Mihai Răzvan Ungureanu, președintele Forței Civice, liderul PDl a răspuns: „Sunt convins că și dânsul va dori să participe. Noi am decis ca prima dată să facem ceea ce trebuie – într-o construcție, participă cele mai importante forțe ale ei”.

Întrebat ce își dorește, alianță sau fuziune cu PNL, Vasile Blaga a reamintit că „de mai multe luni de zile”, el a tot spus că „va fi nevoie pe termen mediu sau lung de un singur partid de centru-dreapta”. „Deocamdată e bine să ajungem la o alianță, dacă se poate politică, pentru că vom discuta întregul ciclu electoral, nu ne mărginim la prezidențiale, să nu uităm că avem alegeri în 2016”.

Întrebat când să se formeze acest mare partid, înainte sau după prezidențiale, Vasile Blaga a răspuns: „Mi-aș dori mâine dimineață”, dar „lucrurile sunt foarte complicate”, pentru că fuziunile depind foarte mult de opiniile oamenilor din teritoriu, putând să dureze chiar și „un an de zile”. „Unii au crezut că au partidele în buzunar și fac ce vor. Vremea asta a trecut”, a transmis Vasile Blaga.

Liderul PDL nu a dorit să răspundă concret întrebat fiind la ce sunt gata democrat-liberalii să renunțe pentru a face alianța cu PNL. „Noi și liberalii nu renunțăm la valorile noastre”, a răspuns acesta, fără să precizeze care sunt ele.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!