Pe 16 noiembrie, ACCESAȚI aplicația EUVOTEZ.COM!

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 12 noiembrie 2014

Londra_euvotez

Aplicaţia care vă va spune pe 16 noiembrie câți alegători se află la coadă la fiecare secție.

Ideea genială îi aparţine lui Andrei Petre, unul dintre românii din diaspora care a stat la coadă la secţia de vot de la Institutul Cultural Român, duminică, 2 noiembrie, de la ora 15.30 până la 22.15. La fel ca miile de români, nu a reuşit să îşi exprime opţiunea privind alegerea preşedintelui României. Andrei este dezvoltator şi a fost inspirat să lucreze la această aplicație prin propria experiență. Astfel a creat aplicaţia „Eu votez”, disponibilă online.

„Dragi români din diaspora, euvotez.com vine în ajutorul vostru în turul doi! Vă rugăm să vă confirmaţi prezenţa la secţia de vot la care vă aflaţi şi să trimiteţi estimări cu numărul de alegători aflaţi în acel moment la secţie. Informațiile voastre îi vor ajuta pe ceilalţi români din diaspora să aleagă cea mai puţin aglomerată secţie de votare din apropierea lor. Pentru a oferi informaţii utile şi estimări cât mai bune avem nevoie de ajutorul vostru! Mai bine să ne numărăm noi decât să ne numere alţii! Aplicația poate fi folosită pe 16 noiembrie 2014, în întreaga diaspora”, scrie Andrei Petre pe site-ul aplicației.

 

Comunicat de presă

„Pe 16 noiembrie, aplicația online euvotez.com îi va informa în timp real pe românii din diaspora asupra numărului de alegători prezenți la secțiile de votare din țara în care locuiesc. Astfel, alegătorii vor ști cu aproximație câte persoane așteaptă la secțiile de votare din zona lor și vor putea alege o secție cu un număr mai mic de votanți în așteptare.

Cei trei voluntari care au creat euvotez.com își propun să vină în ajutorul românilor din diaspora care au fost împiedicați să-și exercite dreptul la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale.”

Ambiționat de experiența neplăcută de pe 2 noiembrie, când, după șapte ore de așteptare la coadă la secția de votare de la Institutul Cultural Român din Londra, nu a reușit să voteze, Andrei Petre s-a gândit la o soluție care să vină în ajutorul românilor care votează în afara țării:

„Duminică, pe 2 noiembrie, am fost unul dintre românii care au stat la coadă la secția de votare din incinta ICR Londra. După aproximativ o oră de stat la coadă și observând ritmul foarte lent în care ne mișcam, am început să mă întreb dacă la o altă secție sunt mai puțini alegători. Nu am putut răbda, așa că m-­am dus la o altă secție din Londra să văd care e situația. Rezultatul a fost o oră pierdută pe drum, pentru că și acolo era la fel de aglomerat. M-am întors la ICR și am așteptat până la 22:15, fără să pot vota.

În momentul acela, îmi doream să pot accesa informații despre situația celorlalte secții de votare din Londra și împrejurimi, dar nu am găsit. A doua zi am aflat că în Portsmouth (la 100 km de Londra) a fost un număr mult mai mic de alegători și s-a putut vota rapid. Însă, nu am avut de unde ști. Așa că, împreună cu doi prieteni, Anca Vasilescu și graphic designer-ul Andrei Dobrescu, ne-am hotărât ne să mobilizăm și să creăm în timp util aplicația euvotez.com.”

Aplicația nu are nuanță politică și nu va putea fi corelată cu opțiunile politice ale alegătorilor. Fiind o platformă cu conținut generat direct de utilizatori, inițiatorii proiectului euvotez.com îndeamnă alegătorii din diaspora să contribuie în număr cât mai mare cu informații care pot ajuta la estimarea unui status cât mai corect al situației din secțiile de vot.”

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!