Pe cine urăsc cu adevărat britanicii?

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi, UK, despre români pe data 6 februarie 2015

Presa britanică a relatat pe larg de-a lungul timpului despre presupusa antipatie pe care cetăţenii din Regatul Unit ar avea-o faţă de români. Însă adevărul pare a fi altul. Conform unui sondaj realizat de Institutul Regal pentru Afaceri Externe Chatham House, britanicii au probleme cu alte ţări, în niciun caz cu România, relatează ziare.com.

Sondajul la care au luat parte 2.000 de respondenţi a relevat că ţările care se află cel mai puţin la inima britanicilor sunt Rusia (56% dintre respondenţi au inclus-o pe listă), Coreea de Nord (47%) şi Israel (35%). România nu s-a aflat printre cele 34 de variante enumerate la capitolul ţări pe care britanicii nu le suportă. În altă ordine de idei, britanicii nici nu ne urăsc, dar nici nu ne iubesc, întrucât nu am fost incluşi nici în categoria ţărilor despre care au sentimente favorabile.

La acest capitol, britanicii îi apreciază cel mai mult pe australieni (47% dintre respondenţi au oferit această variantă), canadieni (44%), olandezi şi americani (ambele cu câte 33%). Faţă de precedentul sondaj de acest gen, realizat în 2012, antipatia faţă de Rusia aproape că s-a dublat, crescând de la 30% la 56%. De altfel, 67% dintre respondenţi consideră că Rusia este un „pericol pentru Uniunea Europeană”. La capitolul îmbunătăţiri, antipatia faţă de Grecia a scăzut de la 20% la doar 9%.

În topul celor mai mari pericole pentru Marea Britanie s-au clasat terorismul internaţional (51% dintre respondenţi l-au inclus pe listă), armele nucleare dezvoltate de Iran şi Coreea de Nord (32%) şi crima organizată plus traficul de droguri şi persoane (28%).

Respondenţii au putut alege mai multe răspunsuri în acest sondaj pe care institutul britanic îl realizează din doi în doi ani.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!