Pe stradă la Nigel Farage

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 8 mai 2014

Europarlamentarul Nigel Farage, liderul partidului extremist UKIP, nu se bucură de susținere nici măcar printre vecinii săi, locuitori ai străzii pe care se află casa acestuia. Aceasta este concluzia la care a ajuns Tommy Tomescu, un român revoltat de atitudinile anti-românești ale reprezentanților UKIP, care a făcut la sfârșitul lunii trecute o vizită neanunțată în cartierul în care locuiește contestatul președinte al UK Independence Party.

Medicul stomatolog Tommy Tomescu, președintele nou-înființatului partid Europeans Party, s-a gândit să meargă în orășelul Westerham în care locuiește Nigel Farage, în sud-estul Angliei, după ce a citit un interviu cu liderul UKIP publicat în The Guardian în 25 aprilie. „Ar trebui britanicii să se teamă de familiile de români care se mută pe străzile lor?”, a întrebat reporterul de la The Guardian. Iar răspunsul liderului extremist a venit fără ezitare: „Sigur că da.” (Well, of course, yeah).

Câteva zile mai târziu, în 30 aprilie, dr. Tommy Tomescu își începea vizita inopinată „acasă” la Nigel Farage…

 

În gară la Westerham

„Ca urmare a acestor evenimente, am luat decizia să merg în orașul și pe strada unde locuiește domnul Nigel Farage, pentru a-i informa pe vecinii săi că doresc să mă mut pe strada lor și doresc să știu ce părere au despre asta”, a mărturisit dr. Tommy Tomescu pentru Diaspora Românească.

Medicul român a fost însoțit de un cameraman de la The Guardian în periplul său prin comitatul Kent, supranumit „livada” Angliei.

„Am întâlnit la gara din Kent un singur taximetrist care a spus că îl susține pe Nigel Farage, în legătură cu problemele mai generale, dar acesta nu a dorit să fie filmat”, povestește românul.

El a întâlnit apoi un alt taximetrist englez, care a fost de acord să fie filmat și să aibă o discuție în fața camerei de luat vederi. Acesta era, însă, mai preocupat de faptul că nu prea sunt locuri de muncă în zonă, deoarece Westerham nu este un orășel industrial. Tomescu a sesizat că interlocutorul său nu era interesat de faptul că un român ar dori să se mute în oraș, ci era nemulțumit că autoritățile locale nu îl sprijină să pornească o afacere nouă sau să facă un curs de reconversie profesională.

 

Pe bani europeni

Strada lui Nigel Farage se află „într-un cartier idilic”, ne-a spus dr. Tommy Tomescu după vizita în orășelul din Kent. „Am putut să admir frumusețea peisajului și faptul că oamenii aveau casele și grădinile foarte frumos îngrijite. În zona există o mare biodiversitate și aproape că am uitat de ce venisem, în timp ce miroseam toate plantele și îmi delectam privirea”, spune medicul român care conduce Europeans Party.

Politicianul român mărturisește că a rămas cu impresia că locuitorii cartierului sunt oameni de „un anumit nivel financiar”. „Nu am putut să nu mă gândesc la ipocrizia declarațiilor domnului Farage care dorește să iasă din UE, dar își întreține stilul de viață din banii europenilor.”

Tommy Tomescu spune că a sunat la toate ușile de pe strada respectivă, mai puțin la cea a casei lui Nigel Farage. „Nu am dorit să creez impresia de hărțuire, ci doar am vrut să aflu opinia localnicilor…”, mai spune acesta.

Multe persoane au fost deschise la discuție, însă doar trei au acceptat să fie filmate…

 

La pub cu vecinii lui Nigel Farage

Românul care conduce Europeans Party la Londra s-a prezentat vecinilor lui Nigel Farage ca fiind un medic dentist originar din România și care intenționează să se mute pe acea stradă. Apoi i-a întrebat dacă „cred că va exista o problemă sau ar fi îngrijorați datorită naționalității mele”.

„Localnicii mi-au explicat că nu au niciun fel de îngrijorare de acest fel și că ei consideră că cei care au astfel de prejudecăți greșesc. (…) Am avut o discuție foarte lungă cu o vecină situată la o casă distanță de locuința susținută din bani europeni. Această doamnă era foarte pornită împotriva atitudinilor exprimate contra românilor, segregaționiste și bazate pe prejudecăți pe care le-a considerat că au aceeași cauză ca și rasismul”, mai spune Tomescu.

Românul a mai vizitat o agenție imobiliară de pe strada lui Farage, unde a aflat că se poate muta fără probleme în cartier. Apoi a stat de vorbă cu clienții din pub-ul George and Dragon, recent prezentat în ziare ca fiind locul unde liderul UKIP stă de vorbă cu oamenii. „Am fost foarte bine primit de persoanele prezente în această locație, care au glumit pe seama unor eventuale atitudini xenofobe pe care au spus că nu le împărtășesc”, susține românul.

———————————-

„Per total, am rămas cu impresia că domnul Farage nu prezintă așa cum trebuie principalele probleme ale comunității sale, astfel încât am informat pe mulți dintre interlocutorii mei că mă gândesc serios să mă mut și să candidez la ei în zonă peste 5 ani.

Voi scrie o scrisoare primarului, consilierilor locali și voi încerca să organizez o a doua întâlnire comună pentru a discuta posibilitățile de rezolvare a problemelor ridicate de comunitate.”

Dr. Tommy Tomescu, DMD, Președintele Partidului Europenilor

———————————-

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!