Pedeapsă capitală pentru un român din Malaezia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 1 februarie 2016

tribunal justitie

Un tribunal din Malaezia a confirmat pedeapsa capitală pentru un cetățean român acuzat de trafic de droguri. Ministerul român al Afacerilor Externe a informat, într-un comunicat de presă, că marți s-a judecat recursul în cazul cetățeanului român condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia, potrivit Ziare.com. Curtea Federală de Justiție a Malaeziei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa cu moartea printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz.

Cetățeanul român mai are însă o speranță, întrucât avocații săi urmează să depună o cerere de grațiere la sultanul statului malaezian în care a fost comisă fapta, adaugă sursa citată.

Conform procedurilor malaeziene, această cerere va fi analizată de o Comisie de grațiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentința nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluționată cererea de grațiere, iar acest demers poate fi de lungă durată.

MAE mai informează că legislația malaeziană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autoritățile malaeziene au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situația fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viață al unui cetățean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituțională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenție deosebită, cazul a fost și rămâne o prioritate pentru autoritățile române, mai arată comunicatul MAE.

 

Alt român, condamnat la închisoare

Tot marți s-a judecat recursul în cazul cetățeanului român condamnat la 8 ani de închisoare și 10 lovituri de baston, pentru trafic de droguri. Instanța a confirmat și această sentință și, în acest caz, nu mai există o altă cale de atac.

MAE reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, s-a implicat și a întreprins toate demersurilor posibile în vederea acordării de asistență cetățenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluția procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanență cu avocații apărării și a asistat la termenele de judecată.

Totodată, reprezentantul cu atribuții consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetățenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit și a obținut facilități pentru îmbunătățirea regimului de detenție aplicat și a menținut legătura cu familiile aparținătoare din țară.

MAE încheie arătând că, în colaborare cu Agenția Națională Antidrog, are în derulare, începând din luna septembrie 2012, o campanie de informare și sensibilizare a cetățenilor români care călătoresc în străinătate, sub deviza „Drogurile îți schimbă destinația”, cu scopul ca aceștia să conștientizeze riscurile la care se expun în cazul traficului/transportului de droguri în statele în care se aplică pedeapsa capitală pentru acest delict.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!