„Penali” la primăriile României

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 10 iunie 2016

vot105_1Se poate ca alegerile locale câștigate într-un singur tur de PSD să rămână în istorie drept „alegerile penale”. Numeroși candidați aflați în urmărire penală sau chiar condamnați – foști primari sau edili și parlamentari în funcție – au fost aleși primari, duminică, în două sectoare din București și în mai multe mari orașe ale țării. Printre aceștia se numără 4 independenți, care înainte au fost la PNL, 3 candidați PSD, doi UDMR, unul PNL și unul PSRO. De asemenea, este vorba despre politicieni care au făcut închisoare, care se află în prezent în arest preventiv, care sunt trimiși în judecată sau urmăriți penal.

Primii 12 edili – în ordinea marilor orașe – care au fost aleși deși au probleme penale sunt următorii:

Robert Negoiță (PSD) – aflat la al doilea mandat de primar al Sectorului 3. Este urmărit penal de DNA, din luna aprilie, pentru fapte comise în momentul în care era administrator al unor societăți comerciale, fiind acuzat de evaziune fiscală în formă continuată. La câteva zile după ce a aflat acuzațiile, Negoiță și-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar, pe care l-a câștigat cu peste 60 la sută. Om de afaceri, primarul Sectorului 3 este fratele finanțatorului echipei Dinamo, Ionuț Negoiță. Robert Negoiță este președinte al PSD Sector 3.

Gabriel Mutu (PSD) – ales la sectorul 6 București. Urmărit penal de DIICOT din anul 2014, în dosarul lui Dragoș Nedelcu, pentru spălare de bani, evaziune fiscală și fals în înscrisuri sub semnătura privată. Nedelcu este fost membru în CA al Realitatea Media.

Lia Olguța Vasilescu (PSD) – Craiova. A fost reținută la sfârșitul lunii martie și apoi plasată în arest la domiciliu. A scăpat însă de această măsură dispusă de instanță și, deși este urmărită penal de DNA pentru luare de mită, a candidat și a câștigat cu 58,5 la sută.

Cătălin Cherecheş (Coaliția pentru Baia Mare) – Baia Mare. A fost arestat preventiv pentru luare de mită, pe 27 aprilie. O zi mai târziu, președintele Biroului Electoral Județean Maramureș, judecătorul Nicolae Stamate Tamasan, a declarat că primarul poate candida pentru un nou mandat. În 30 aprilie, candidatura sa a fost respinsă de Judecătoria Baia Mare, iar în aceeași zi, Tribunalul Maramureș a admis apelul avocaților săi împotriva hotărârii Judecătoriei. Decizia definitivă este că primarul Cătălin Cherecheş, suspendat din 6 mai și aflat în arest preventiv, a putut să candideze pentru un nou mandat, pe care l-a și câștigat.

George Scripcaru (independent, fost PNL) – Brașov. Primar al Brașovului din 2004, Scripcaru, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și luare de mită, are probleme penale încă din luna iunie 2015. În ciuda faptului că a fost nevoit să plece din PNL, care i-a retras sprijinul politic, edilul și-a depus candidatura pe 24 aprilie și a câștigat un nou mandat cu peste 50 la sută din voturi. La o zi după ce a fost reales primar, Scripcaru a aflat că rămâne încă 60 de zile sub control judiciar.

Dorin Florea (independent, fost PNL) – Târgu Mureș. Nu mai este membru PNL, însă a candidat în calitate de independent, pentru al cincilea mandat consecutiv, cu toate că este urmărit penal de DNA în două dosare. Într-unul este deja trimis în judecată, într-un caz de finanțare a echipei de fotbal locale, căreia i se interzisese acest drept din cauza datoriilor neplătite. Printre acuzațiile care i se aduc sunt abuzul în serviciu și luarea de mită.

Mircea Gutău (independent, fost PNL) – Râmnicu Vâlcea. Condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în luna ianuarie 2010, pentru luare de mită. Eliberat condiționat după ispășirea a mai puțin de jumătate din pedeapsă, în luna septembrie 2011. Apoi, a fost condamnat din nou, în iunie 2014, la 2 ani și 6 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată, pedeapsă care s-a contopit însă cu pedeapsă anterioară. A câștigat alegerile cu 45 la sută.

Constantin Hogea (independent, fost PNL) – Tulcea. A fost arestat preventiv în luna mai 2015 pentru că ar fi luat mită un apartament, și a fost trimis în judecată de DNA în stare de arest la domiciliu, trei luni mai târziu. A rămas fără sprijinul PNL, astfel că a candidat ca independent, reușind să obțină un al patrulea mandat de primar.

Raduly Robert-Kalman (UDMR) – Miercurea Ciuc. Alesul UDMR și-a dat demisia din funcția de primar al municipiului Miercurea Ciuc, pe 17 iunie 2015, fiind trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, însă s-a înscris în cursă pentru un nou mandat și a obținut și el un al patrulea mandat consecutiv, cu un scor de peste 70 la sută.

Antal Arpad (UDMR) – Sfântu Gheorghe. A fost pus sub urmărire penală de DNA în luna februarie, când a fost pus și sub control judiciar, pentru fapte de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice. Atunci, Antal a primit interdicția de a-și exercita funcția.

Cătălin Flutur (PNL) – Botoșani. Flutur, fost primar al orașului în perioada 2004-2012 a câștigat din nou alegerile. Urmărit penal de DNA, din septembrie 2015, pentru fapte de abuz în serviciu, petrecute în perioada în care se află la al doilea mandat de edil, în perioada 2009-2012.

Mircea Muntean (PSRO) – Deva. Fost primar în perioada 1996-2012, apoi deputat PDL, a trecut la PSD și pe urmă la PSRO. În 24 septembrie 2013 este condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru un prejudiciu de 360.000 de dolari.

Printre foștii primari cu probleme penale care au candidat dar au pierdut se află Marean Vanghelie (Partidul Dreptății Sociale, fost la PSD, la Sectorul 5), Tudor Pendiuc (independent, fost PSD, la Pitești) și Romeo Stavarache (independent, fost PNL, la Bacău).

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!