Penalizați pentru nedeclararea taxelor

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 august 2014

Persoanele fizice şi firmele care nu îşi declară impozitele datorate statului, obligaţii care sunt, însă, descoperite de Fisc în cuantum mai mare de 50 lei, vor fi obligate să achite o „penalitate de nedeclarare” de minimum 10% din sumă. Aceasta va fi majorată la 100%, dacă datoria rezultă din evaziune.

Persoanele fizice şi firmele care vor plăti această penalitate de nedeclarare nu vor fi scutite de achitarea celorlalte plăţi, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, aferente datoriilor.

Noua penalitate a fost introdusă în ultima formă a proiectului noului Cod de Procedură Fiscală, retras de pe site-ul Ministerului Finanţelor şi obţinut de Mediafax, deşi la începutul anului a fost puternic contestată de către mediul de afaceri.

Documentul relevă intenţia Guvernului de a introduce o astfel de „penalitate de nedeclarare„ pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate de contribuabili/plătitori şi stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizii de impunere.

Contribuabilii cărora le va fi impusă o astfel de penalitate sunt definiţi în acelaşi document ca fiind orice persoană fizică, juridică sau orice altă entitate fără personalitate juridică ce datorează impozite, taxe şi contribuţii sociale. Penalitate de nedeclarare este definită drept acea obligaţie fiscală „accesorie” reprezentând sancţiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, în declaraţii de impunere, a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!