Pensiile speciale pentru diplomați, promulgate de Iohannis

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 24 iulie 2015

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea care prevede acordarea de pensii speciale membrilor corpului diplomatic și consular al României, a anunțat Administrația Prezidențială. Potrivit actului normativ, diplomații ar putea beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor salariale nete din ultimul an de activitate. Legea vizează toate persoanele care au activat în diplomație cel puțin 18 ani. Mai mult, inclusiv urmașii titularului ar putea avea parte de același drept în anumite condiții.

Guvernul a anunțat anul trecut că pensiile diplomaților vor fi reîntregite, după ce acestea au fost reduse în 2010 de către cabinetul condus de Emil Boc. Pensiile diplomaților au fost recalculate și reduse aproape la jumătate în urmă cu cinci ani, în cadrul restructurării sistemului public de pensii.

Klaus Iohannis a mai promulgat marți și alte acte normative, printre care și cel referitor la modificarea legii privind statutul funcționarului public parlamentar. Astfel, la rândul lor, funcționarii din Parlament ar putea primi pensii speciale, în valoare de 80% din media veniturilor salariale din ultimul an. Această categorie beneficia de pensii speciale și înainte de restructurările din 2010.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!