PENSIONARI „REGALI”

Articol publicat in sectiunea Acte, Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 8 mai 2011

Diaspora romaneasca_Pensionari regali

Uniunea Europeana ne-a transformat mai intai in cetateni europeni si apoi ne-a oferit o piata a muncii libera si fara restrictii care nu s-a materializat inca in totalitate. Si tot accederea in UE ne promite, pe viitor, statutul de pensionar european, o calitate din care decurge dreptul de a beneficia de pensie oriunde in Europa, tinand cont de activitatea depusa cumulat in oricare dintre statele Uniunii.

O asemenea alternativa pare atractiva pentru multi romani care si-au incercat norocul prin tari straine, chiar daca momentul pensionarii coincide cu varsta senectutii, o perioada pe care cei mai multi dintre noi o ignoram in tinerete. Cu trecerea anilor insa, perioada vecina cu batranetea, in care nu va mai trebui sa lucram si totusi vom primi bani, incepe sa ne capteze tot mai mult interesul.

Pensia este, insa, doar o recompensa pentru activitatea desfasurata de-a lungul vietii. Iar valoarea acesteia va fi, in consecinta, proportionala cu efortul responsabil depus de fiecare dintre noi in vremea in care ceasurile biologice ne incadrau in categoria persoanelor active.

 

 

Legislatia pensiilor britanice

 

Toti cetatenii romani care lucreaza si platesc contributii sociale pe teritoriul Regatului Unit vor putea beneficia de pensie in aceasta tara, in momentul in care indeplinesc conditiile legale referitoare la incetarea activitatii pentru limita de varsta. Legea britanica prevede in acest sens patru categorii de prestatii sociale si anume:

 • pensii de stat, care includ pensia de baza si pensia suplimentara;
 • pensiile private, care includ pensiile ocupationale si pensiile personale.

Incepand din 6 aprilie 2010, varsta de pensionare in Marea Britanie este identica la barbati si femei si este de 65 de ani.

 

400 de lire: pensia de baza de la statul britanic

Valoarea pensiei de baza acordata de statul britanic pentru toate persoanele care au ajuns la varsta pensionarii si indeplinesc conditia stagiului complet de cotizare la bugetul de pensii este de maxim 96 de lire sterline pe saptamana.

Acest tip de pensie de bazeaza pe contributiile sociale platite de fiecare persoana la sistemul public in baza Numarului de Asigurare (National Insurance Number). Valoarea exacta a pensiei acordate va depinde de numarul de ani in care persoana in cauza a platit contributii sociale.

Pentru a primi nivelul complet al pensiei de baza, stagiul de cotizare necesar este de 44 de ani atat la barbati, cat si la femei. Totusi, legislatia mentioneaza ca persoanele care implinesc varsta de pensionare in cursul actualului an financiar pot primi suma maxima a pensiei de baza daca fac dovada ca si-au platit contributiile la bugetul de pensii timp de 30 de ani.

Contributiile sociale trebuie platite in baza Clasei 1 de contributii sociale de catre toate persoanele incadrate in munca care obtin venituri saptamanale mai mari de 100 de lire sterline. Cei ale caror venituri saptamanale sunt cuprinse intre 87-100 lire sterline, nu platesc contributii sociale, insa beneficiaza de acelasi regim ca si cei care platesc contributii sociale. In aceeasi masura, anumite categorii sunt creditate ca si cand ar fi platit aceste contributii (ex: persoanele care au in ingrijire persoane cu handicap grav), desi nu obtin venituri si nu platesc contributii sociale.

De pensia de baza beneficiaza si lucratorii independenti (self-employed) in cazul in care acestia au achitat contributiile aferente Clasei 2 de contributii sociale.

Si in cazul in care stagiul de cotizare nu este complet, in Marea Britanie se acorda nivelul minim al pensiei de baza (25% din valoarea pensiei de baza), daca persoana in cauza a contribuit cel putin 10 ani la bugetul public de pensii.

 

Avantajul statutului de angajat

Pensia suplimentara (Additional state pension) se plateste in completarea pensiei de baza, nivelul acesteia depinzand de nivelul veniturilor si al contributiilor platite pe durata perioadei active. Contributiile catre acest sistem sunt platite automat de catre persoanele incadrate in munca care lucreaza ca angajati si obtin venituri mai mari de £4.525 anual.

De acest tip de pensie nu beneficiaza persoanele care nu obtin venituri din munca, lucratorii independenti (self-employed) sau cei care au renuntat la acest tip de pensie si au ales sa contribuie la sistemele private de pensii (pensiile ocupationale si cele personale).

Lucratorii independenti nu beneficiaza de acest tip de pensie ca urmare a nivelului scazut al contributiilor pe care acestia le platesc in baza Clasei 2 de contributii sociale.

 

 

Pensii private

 

Incepand cu 6 aprilie 2006, orice persoana interesata poate investi in doua sau mai multe sisteme private de pensii (ocupationale sau personale) in acelasi timp.

Pentru a renunta la plata contributiilor aferente pensiei suplimentare si a se inscrie in cadrul sistemelor private de pensii, veniturile angajatilor trebuie sa fie de minim £ 13.000 anual pentru sistemul pensiilor personale si de minim £ 30.000 in cazul pensiilor ocupationale.

 

Pensie de la… angajator

Pensiile ocupationale (Occupational pension schemes) apartin sistemului privat de pensii fiind sustinute prin plata unor contributii suplimentare celor platite in sistemul public. Pensiile ocupationale se platesc in completarea pensiilor de stat de baza si de cele mai multe ori contributiile aferente acestora sunt platite nu numai de catre angajat, ci si de catre angajatorul acestuia. Ele sunt strans legate de angajatorul care gestioneaza aceste contributii. In cazul in care persoana in cauza inceteaza raporturile de munca, contributiile pentru pensia ocupationala pot fi transferate intr-un alt sistem doar in situatia in care exista acordul noului angajator.

In plus, cei care contribuie la acest sistem beneficiaza de unele scutiri de la plata impozitului pe venit sau de beneficii suplimentare, precum asigurari de viata, sau ajutoare pentru supravietuitori in caz de deces.

 

Pentru self-employed

Spre deosebire de pensiile ocupationale, pensiile personale (Personal pension) sunt oferite de catre institutii financiare (banci, companii de asigurare) in baza unei contributii platite de catre beneficiari. Nu este necesar ca persoana care subscrie la acest sistem de pensii sa fie incadrata in munca, acest tip de pensii reprezentand o optiune pentru lucratorii independenti sau pentru persoanele care nu sunt incadrate in munca, dar care detin resurse financiare suficiente pentru a plati aceste contributii.

Pensia personala poate fi platita persoanei care a contribuit financiar la un fond de pensii incepand de la varsta minima de 55 de ani, conform ultimelor prevederi ale legislatiei britanice in acest sens, care au intrat in vigoare incepand din aprilie 2010.

Cei mai multi britanici aleg ca varsta de pensionare de la care sa beneficieze de pensia privata personala pe aceea de 60 sau 65 de ani. Varsta de pensionare obligatorie pentru cei care au contribuit la un fond de pensii private personale poate fi de maxim 75 de ani. Pensia personala are insa avantajul ca poate fi platita si daca persoana care a ales sa contribuie la un astfel de fond de pensii se afla inca in activitate.

Alegerea unui sistem privat de pensii reprezinta o decizie importanta pentru multi dintre contribuabilii britanici, drept pentru care, inainte de a lua o astfel de decizie, Ministerul Muncii si Pensiilor recomanda contactarea in prealabil a Autoritatii pentru Servicii Financiare (Financial Services Authority – www.fsa.gov.uk), institutie care poate oferi informatii privind toti furnizorii autorizati sa gestioneze aceste sisteme de pensii, precum si informatii comparative privind diferitele programe existente pe piata. Totodata, aceste informatii pot fi obtinute si prin intermediul Serviciului de consiliere in domeniul pensiilor (Pensions Advisory Service – www.pensionsadvisoryservice.org.uk/).

 

Sfaturi guvernamentale

Site-ul guvernamental www.direct.gov.uk nominalizeaza categoriile de lucratori din Marea Britanie care ar trebui sa ia in considerare optiunea pensiilor private personale. Muncitorii self-employed sunt trecuti primii pe aceasta lista. Iar sfatul www.direct.gov.uk este ca persoanele care se gandesc sa inceapa sa plateasca contributii pentru astfel de pensii private sa ia aceasta importanta decizie doar dupa ce detin raspunsurile la intrebarile urmatoarele:

 • Care sunt regulile exacte stabilite de companiile care administreaza fonduri de pensii private personale in ceea ce priveste modalitatea de a economisi bani periodic in acest scop?
 • Care este suma care poate fi economisita lunar?
 • Fondul de pensii private personale ales este din categoria celor care pot fi cumulate pensiilor de baza platite de statul britanic?
 • Cum sunt investiti banii dupa ce acestia sunt platiti catre fondul de pensii?
 • Care sunt comisioanele percepute de compania catre care se opereaza platile pentru administrarea fondului de pensii personale?

Odata inceput procesul de depunere periodica a unei sume de bani in contul unei companii specializate in administrarea pensiilor private, contribuitorul va trebui sa primeasca anual o evaluare a situatiei sale financiare rezultate in urma platilor. Aceasta trebuie sa contina referiri la valoarea sumei depuse in timp si la valoarea aproximativa a pensiei obtinute ca urmare a respectivelor depuneri.

Valoarea exacta a pensiei personale obtinute va depinde in final de nivelul si durata contributiei lunare, dar si de eficienta cu care fondurile depuse au fost administrate de compania aleasa.

 

 

Cand vine pensia…

 

Cu patru luni inaintea implinirii varstei de pensionare, persoanele eligibile pentru a primi pensie in Marea Britanie primesc un formular (BR1) transmis de catre Serviciul de pensii (Pension Service). In baza acestuia, ele pot solicita acordarea pensiei de baza.

La calcularea dreptului la pensie in Marea Britanie sunt luate in considerare si perioadele in care au fost platite contributii in celelalte state membre ale Uniunii Europene. Aceste informatii vor fi furnizate odata cu completarea formularului BR1. Pentru a calcula dreptul la pensia de baza potrivit legislatiei britanice, Centrul International de Pensii (International Pension Centre) va contacta institutiile competente din statul sau statele membre in care solicitantul a platit anterior contributii sociale.

In cazul in care deschiderea dreptului la pensie se realizeaza intr-un alt stat membru in care persoana in cauza a fost incadrata in munca si a platit contributii, pentru a fi luate in considerare contributiile platite in Marea Britanie, persoana in cauza trebuie sa se adreseze autoritatii competente din statul membru in care se afla si sa solicite calcularea dreptului la pensie in functie de contributiile sociale platite in Marea Britanie sau in alte state membre.

Daca deschiderea dreptului la pensie se realizeaza intr-un stat membru in care lucratorul nu a platit deloc contributii sociale, pentru a beneficia de contributiile platite in Marea Britanie, persoana in cauza trebuie sa se adreseze direct Centrului International de Pensii.

In cazul in care formularul BR1 nu este primit pana la data implinirii varstei de pensionare, pentru a beneficia de pensie, persoanele trebuie sa solicite acest formular Serviciului de pensii sau sa il descarce de pe pagina acestuia de internet (www.thepensionservice.gov.uk).

————————————–

Intrebari pe care sa ti le pui inainte de a te intalni cu

un consultant specializat in pensii private:

 • Cat pot sa imi permit lunar pentru pensia privata?
 • La ce varsta sper sa ma pensionez?
 • Partenerul meu de viata va avea propria pensie?
 • Care e valoarea pensiei de baza la care am dreptul?
 • Ce alte potentiale venituri sau economii as putea avea la varsta pensionarii?

 

Intrebari pe care sa le adresezi unui consultant

specializat in pensii private:

 • Care sunt variantele de investitii pe care le pot face intr-o pensie privata?
 • Cat ar trebui sa platesc lunar pentru ca la varsta pensionarii sa beneficiez de pensia pe care mi-o doresc?
 • Care sunt riscurile la care ma expun investind in diferite modalitati de capitalizare a fondurilor pentru o pensie privata?

Sursa: http://www.moneyadviceservice.org.uk/

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!