Pentru prima dată în istorie, inflaţie ZERO

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 27 martie 2015

shop-the-high-street

Preţurile de consum din Marea Britanie au stagnat în luna februarie, pentru prima dată în ultimii 55 de ani, de când este calculată inflaţia. De fapt, Biroul Britanic de Statistică anunţă că sunt şanse ca pe luna martie indicatorul să devină negativ. Politicienii, în febra campaniei, se grăbesc să spună că e foarte bine. Economiştii comentează: Da şi NU.

În luna februarie, preţurile la alimente şi băuturi non-alcoolice au coborât cu 3,3%, cel mai mare declin înregistrat vreodată la acest capitol. De asemenea, scăderea preţului combustibilului a contribuit la încetinirea inflaţiei.

Guvernatorul băncii centrale a Marii Britanii, Mark Carney, a estimat în luna februarie că inflaţia ar putea înregistra valori negative în următoarele luni, dar că va accelera spre finalul anului, pentru a ajunge treptat peste ţinta de 2% a băncii.

David Cameron s-a grăbit să comenteze pe twitter: „Rata inflaţiei a coborât la 0%, cel mai jos nivel înregistrat vreodată. Este o veste bună pentru bugetele familiilor.” Şi are dreptate. Cum în trecut salariile oamenilor n-au ţinut pasul cu rata inflaţiei, acum lucrurile stau un pic invers. Acum preţurile scad, iar salariile cresc, chiar dacă foarte puţin, şi iată că apare un excedent în bugetele familiilor. Deodată, totul pare mai senin.

Economiştii spun că deflaţia (inflaţie cu valori negative), cu care zona euro se confruntă de un an de zile, poate fi bună pentru economie. O perioadă. Apoi, lucrurile se amărăsc. În primă fază, consumul se revitalizează. Oamenii cheltuiesc mai mult, iar afacerile vând mai mult, chiar dacă la preţuri mai mici. Este problemă atunci când apare aşteptarea consumatorilor că preţurile vor continua să scadă. Din acel moment ei vor începe să-şi amâne decizia de a achiziţiona, în scopul de a obţine preţul corect, mai mic, rezultatul fiind încetinirea economiei.

Ca şi în zona euro, deflaţia arată că economia este slăbită. În plus, există riscul ca economia să devină prizonieră spiralei deflaţioniste, aşa cum s-a întâmplat cu Japonia, care se află în deflaţie încă din anii ’80. Banca Angliei a redus în 2009 rata dobânzii la 0,5% în speranţa că prin septembrie 2009 aveau să o urce la loc, însă, nici după şase ani de zile, dobânda nu s-a schimbat.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!