Pentru prima oară, britanicii vor vota IEŞIREA din UE la referendum

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 12 septembrie 2015

Potrivit unui sondaj realizat de Survation pentru Mail on Sunday, dacă referendumul s-ar ţine zilele acestea 51% din electorat ar alege ca Marea Britanie să iasă din UE.

Rezultatul celor de la Mail on Sunday este în totală contradicţie cu toate celelalte sondaje făcute în ultima perioadă, care au arătat o majoritate confortabilă a taberei celor care doresc rămânerea în structurile europene. Un sondaj realizat tot de Survation făcut cu doar două luni în urmă a găsit că 54% din electorat vrea ca Marea Britanie să rămână în UE.

Rezultatul de 51% vs 49% este, într-adevăr, unul foarte strâns, însă va alarma cu siguranţă cabinetul lui David Cameron care-şi doreşte rămânerea Marii Britanii într-o Uniune Europeană reformată şi care urmăreşte să profite de suportul publicului anticipând plasarea referendumului undeva în toamna anului viitor. Dar mai există suportul publicului?

Mail on Sunday a pus rezultatul diferit pe seama crizei imigranţilor şi a refugiaţilor şi pe schimbarea recentă a întrebării şi a răspunsurilor de la referendum, acum mai neutre.

Mai îngrijorător pentru Cameron este faptul că mai bine de 20% dintre intervievaţii care-şi doresc rămânerea în UE au spus că este posibil să-şi schimbe opţiunea în condiţiile unei înrăutăţiri a situaţiei cu imigranţii.

În 2000, când Tony Blair era premierul britanic, sprijinul pentru rămânerea în UE era de până la 62%.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!