„Pentru ruși, nu numai NATO este o amenințare, ci și Uniunea Europeană”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 iunie 2014

Vladimir Putin18Într-un interviu acordat Ziare.com, Marin Gherman, jurnalist la Radio Ucraina Internațional și analist politic din Cernăuți, declara că nu doar NATO este o amenințare pentru ruși, ci și Uniunea Europeană. Potrivit ziaristului cernăuțean, politica de expansiune a lui Vladimir Putin este o realitate, președintele rus fiind văzut ca un „împărat” de către cetățenii pe care îi conduce.

„Pentru ruși, nu numai NATO este o amenințare, ci și Uniunea Europeană. De fapt întreaga lor geopolitică se bazează pe analiza unor primejdii inventate și nu numai, chiar și posibile. Ei văd NATO nu ca pe un sistem de apărare, cum îl văd europenii occidentalii, ci ca pe un sistem de agresiune. Mentalitatea veche sovietică, în care NATO era un sistem agresiv american, contra-socialist, a rămas în mintea domnului Putin”, a declarat Marin Gherman, analist politic ucrainean.

În opinia sa, „Rusia, potrivit teoriei geopolitice a domnului Dugin, care este un geopolitolog rus ce scrie cărți teoretice, iar Putin le citește, ar scrie că scopul Rusiei este protejarea culturii și civilizației împotriva presiunii americano-europene, deci Rusia este ca un fel de Mesia pentru popoarele slave, pentru Ucraina și Belarus.”

Întrebat dacă Vladimir Putin aspiră să fie președinte sub care s-a reîntregit Uniunea Sovietică, jurnalistul de la Radio Ucraina International consideră că liderul de la Kremlin „a venit de la bun început cu anumite idei imperialiste să-și refacă frontierele de cândva”, dar nu să le refacă în sensul teritorial, ci în mod cultural.

„Când au văzut că lucrurile nu merg bine cu ajutorul acestor argumente culturale, au început cu alte metode, cu toții știm ce se întâmplă în momentul de față în Ucraina și ce au făcut cu Crimeea. După anexarea Crimeii, ratingul lui Putin a crescut. El este văzut în Rusia ca un nou împărat, care își adună la un loc teritoriile pierdute cândva. Rușii vor fi mulțumiți de Putin până când situația economică se va înrăutăți total. Rușii știu a răbda, a arătat istoria, însă nu știu să rabde mult timp”, a mai spus Gherman.

 

Destabilizarea Moldovei și războiul gazelor cu Ucraina

„Putin a participat la un joc foarte interesant. Jocul s-a numit «destabilizare», destabilizarea Republicii Moldova prin intermediul Transnistriei, respectiv acest focar de destabilizare care ar putea să ricoșeze și în România, în Ucraina, chiar și în regiunea Cernăuți.

Față de Moldova, rușii trăiesc aceleași nostalgii ca și față de Ucraina. Moldova a fost cândva în URSS. Despre alte argumente față de Basarabia până în 1812, despre alte istorii rușii nu se interesează. Ei cunosc istoria Uniunii Sovietice și o consideră un model care trebuie urmat și refăcut”, este de părere analistul ucrainean.

Cât privește Ucraina și amenințarea Gazprom care a anunțat că închide robinetul la gaze pe 3 iunie, la ora 10.00, dacă Ucraina nu își plătește datoria până atunci, jurnalistul de la Radio Ucraina Internațional mărturisește că, în opinia lui, „pentru Ucraina, războiul gazelor este cel mai problematic, chiar mai problematic decât războiul din est, pentru că în această configurație apar și interesele Uniunii Europene, care susține prin diferite modalități Ucraina, iar Ucraina nu poate să lase la o parte interesele UE”.

Președintele Ucrainei, Porosenko, a declarat recent că nu se teme de acest război și că nici nu are nevoie de gazele rusești, fiindcă are în momentul de față, pentru iunie, iulie, august, rezerve colosale în rezervoarele Ucrainei, apoi poate fi maximizat exportul din Germania, Polonia și Ungaria. Deci, Ucraina e dispusă să intre într-un război energetic, în momentul de față, toți politicienii declară că nu se tem de Rusia. Ei au spus că sunt dispuși să plătească datoria, cu condiția să revină la prețurile de acum două luni. Dacă va rezista Ucraina, vom vedea.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!