Percepția românilor despre România

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 mai 2015

România este văzută ca o țară nesigură, cu cetățeni speriați, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen lung și mediu cu riscul unei crize economice cronicizate, rezultă dintr-un studiu privind percepțiile legate de securitatea națională și incidența unor riscuri.

Studiul făcut de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată că sunt în creștere percepția românilor privind iminența unor riscuri, neîncrederea în societate și neliniștea legată de securitatea individuală sau posibilitatea controlului propriului destin.

„Riscuri precum nesiguranța locului de muncă sau riscul legat de șomaj sunt cele cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii, dar la ele se adaugă mai nou terorismul, riscurile alimentare, poluarea, accidentele nucleare. Românii sunt tot mai speriați de traficul și consumul de droguri sau de riscul unui război în zonă”, se arată în studiul citat, potrivit Mediafax.

Studiul mai notează că românii dezvoltă comportamente adaptative, cum ar fi acela de a căuta siguranța în alte societăți prin migrație internațională, ceea ce duce la pierderi masive de capital uman.

În viziunea persoanelor intervievate, principalele probleme cu care se confruntă România în prezent sunt: corupția (menționată de 30%), sărăcia (28%), starea precară a economiei (8%), rata șomajului (7%) și starea sistemului de pensii (6%).

Alte probleme de proporții mai reduse ale respondenților au fost: criza guvernamentală, starea transporturilor sau a infrastructurii de transport, starea agriculturii, lipsa locurilor de muncă, dar și consumul și traficul de droguri sau prețul carburanților.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!