Perfect Cut, prima frizerie românească din Crewe

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 25 februarie 2016

UK_Liviu Paiu_frizer Crewe

Regatul Unit al Marii Britanii reprezintă locul în care dintr-un salariu minim poți să duci un trai lipsit de griji, iar dacă ești puțin chibzuit, poți pune și un ban de-o parte. Mai important este însă că în această țară poți pune bazele unei afaceri care să îți aducă venituri serioase. Românii au aflat asta și au mai aflat că autoritățile nu îți pun bețe în roate atunci când te prezinți cu documentele care atestă intenția ta de a pune pe picioare un business.

Dacă în marile orașe ale Angliei puteai întâlni, încă de acum câțiva ani patroni români, în ultimul timp, tineri dornici să-și facă un rost în viață au început să dezvolte afaceri în orașe mici din UK, acolo unde există comunități românești. Șansele de reușită sunt unele destul de mari având în vedere că închirierea unui spațiu nu te costă la fel de mult ca în metropola londoneză, de exemplu, iar de clienți nu se pune problema să duci lipsă.

Drept exemplu în acest caz îl putem lua pe Liviu Paiu. Are 31 de ani și este din județul Bacău, dar de șase luni locuiește într-un orășel din Regatul Unit al Marii Britanii. A venit aici să câștige mai bine din meseria pe care a practicat-o în România timp de 12 ani: frizeria.

 

„Mi-au trebuit 6 ani să plec din România”

Pentru Liviu, decizia de a pleca în străinătate a fost greu de luat, unul dintre motive fiind și acela că niciodată nu mai fusese plecat din țara sa. Totuși, dorința de a face bani a cântărit mai mult decât teama de necunoscut.

„Timp de șase ani a ars în mine dorința de a-mi încerca norocul în străinătate. Îi auzeam pe toți cât de bine le merge, îi vedeam că se întorc acasă plini de bani, că își cumpărau mașini sau că își renovau locuințele și voiam să le calc pe urme. Totuși, am făcut cu greu acest pas. Timp de 12 ani am lucrat ca frizer în Bacău, altceva nu am făcut și nici nu mi-aș fi dorit să fac, tocmai de aceea și când mă gândeam la străinătate, mă gândeam la ceva în acest domeniu. Până la urmă, mi-am luat inima în dinți și am plecat. Am renunțat la salonul pe care îl aveam în țară, am vândut mașina și am venit în UK. Aveam însă planul făcut: mă angajez la o frizerie, după un an îmi deschid un salon al meu, iar după maximum zece să mă întorc acasă. Odată ajuns aici, planurile s-a schimbat, unele în bine, altele în rău, și asta pentru că, la fel ca mulți alți români, m-am lovit de o realitate pe care nu o cunoșteam. Imediat ce am ajuns în Crewe, oraș din comitatul Cheshire, m-am angajat la o frizerie, însă patronul mi-a oferit doar un job part-time, și așa a insistat să rămână până când am plecat de la el, chiar dacă i se dublaseră veniturile din momentul în care am început să lucrez și eu acolo. M-am mutat apoi la un alt salon unde, la fel, mi-am făcut mulți clienți atât din rândul românilor, cât și al englezilor, polonezilor, bulgarilor și altor naționalități. Pe măsură ce veniturile creșteau, patroana voia și ea o parte tot mai mare. Înainte de Crăciun, când salonul era mereu plin de clienți, iar noi făceam față cu greu solicitărilor, a venit cu propunerea ca, de exemplu, din 8 lire cât luam eu pe un tuns, două și jumătate să îi revină ei. Am refuzat și m-am hotărât să îmi deschid un salon al meu mai devreme decât preconizasem. Aveam 3.000 de lire, bani cu care venisem din țară, m-am mai împrumutat la un prieten și am închiriat un spațiu.”

 

Obiectiv atins: și-a deschis un salon în UK!

Într-o jumătate de an, cei mai mulți români abia dacă reușesc să își achite datoriile pe care le-au făcut atunci când au plecat în străinătate. Liviu și-a dorit mai mult de atât și, prin muncă și cu puțin ajutor, a și reușit.

—————————————

„Este adevărat că în aceste șase luni am muncit mult. Ce m-a ambiționat foarte tare și m-a împins să fac orice compromis pentru a reuși să deschid acest salon a fost tocmai comportamentul englezilor. După 12 ani de lucru în domeniu, la un anumit standard, nu mă puteam adapta la stilul englezilor. În primul rând, ei nu sunt nici pe departe la fel de pricepuți ca românii, apoi nu țin la calitatea serviciilor, iar dacă văd că tu, ca angajat, începi să te descurci din ce în ce mai bine, ți-ar lua și pielea de pe tine. Prin urmare, decizia de a fi propriul meu șef este cea mai bună pe care am luat-o. Acum urmează să caut câteva persoane alături de care să lucrez în salon. Sper să îmi meargă din ce în ce mai bine astfel încât să nu fi investit în zadar suma de 6.000 de lire.”

Liviu

—————————————

 

Toată lumea vrea să i se alăture

„Toți prietenii și toate cunoștințele mele din acest oraș știau, încă de când am ajuns în UK, că eu vreau să îmi deschid un salon. Exista posibilitatea ca de la început să punem pe picioare această afacere, dacă veneau și ei cu propunerea de a participa cu o sumă de bani, iar eu cu partea mea. Chiar dacă mulți m-au încurajat să îmi urmez visul, sprijinul lor a constat numai în vorbe. Acum, când am dat drumul la afacere, am avut surpriza că foarte multe persoane vor să mi se alăture, să contribuie cu bani și să ne extindem, susțin acestea. Evident, i-am refuzat politicos pentru că, mai ales acum, la început de drum nu vreau să amestec prea multă lume în proiectul meu. Pe de altă parte, foarte mulți bărbați au venit la mine să mă întrebe dacă pot să le ofer un loc de muncă în salon prietenelor sau soțiilor. Efectiv, parcă peste noapte toată lumea se pricepe la tuns sau la făcut manichiura. Este adevărat că în România, foarte multe tinere fără un loc de muncă au început să tundă, să coafeze sau să pună unghii cu gel. Însă, asta era posibil la ele acasă, aici în UK și mai ales într-un salon recent deschis pretențiile sunt mai mari. Tocmai de aceea o să fiu foarte atent atunci când o să-mi selectez cele câteva persoane care vor lucra la Perfect Cut. Personal, aș prefera să nu fie din rândul amicilor. Afacerile și prieteniile nu merg mână în mână și, la un moment dat, vor apărea discuții pe care nu ni le dorim niciunul dintre noi.”

 

trimiteri-sus-4

Vinoteca românească începe la Bradford

Un oltean și un ardelean în Acton Town

Prăjiturile românești, pe mesele englezilor

Frizer în inima Londrei

trimiteri-jos-4

 

E simplu să ai o afacere aici!

Când te gândești la o afacere într-o țară străină, te gândești, inevitabil la birocrație, cui va trebui să te adresezi, ce acte îți vor trebui și cât timp îți va lua până când vei putea să pui pe ușă tăblița cu „DESCHIS”. Cel puțin în UK, românii care au trecut prin toate aceste etape ne dau asigurări că sunt pași destul de ușor de făcut.

—————————————

UK_Liviu Paiu_frizer Crewe1„Ca să îți deschizi o afacere pe teritoriul Marii Britanii îți trebuie ceva bani și ambiție. În rest, ai parte de tot sprijinul din partea statului. Cei care au experiențe neplăcute cu birocrația românească pot să stea liniștiți. Aici nu stai la cozi interminabile, nu ești plimbat de la un ghișeu la altul din cauza funcționarilor debusolați și, mai mult decât atât, nu ești sufocat de controale peste controale. În UK, ești verificat doar dacă ți se face o reclamație, în rest, controalele autorităților sunt foarte rare. În cazul în care ești găsit cu ceva nereguli, ți se acordă timp să le remediezi, nu ești amendat cu sume care să îți îngenuncheze afacerea. În plus, ce m-a surprins pe mine a fost că nu mi-au cerut acte care să dovedească pregătirea mea în domeniu. Eu am diplomă recunoscută internațional, iar în România, dacă nu ai studii de specialitate, nu ai nicio șansă să deschizi tu un salon.”

Liviu

—————————————

 

Cine sunt cei mai pretențioși clienți?!

„Când vine vorba despre pretenții, cred că nimeni nu îi întrece pe români. Ei vor tunsorile la modă, vor câte o schimbare de câte ori ajung pe scaunul meu și nu de puține ori sunt rugat să îi tund „cum se poartă acum”. Pentru mine este o provocare de fiecare dată, și asta pentru că doar un client mulțumit îți va trece pragul și a doua oară. Românii care mi-au devenit clienți în cele șase luni de când mă aflu în Anglia spun că se bucură că au ocazia să îi tundă un român pentru că, de cele mai multe ori, englezii nu înțeleg ce doresc ei. În ceea ce îi privește pe clienții englezi, aceștia nu au foarte multe pretenții, sunt destul de conservatori, însă evident apreciază lucrul bine făcut și asta îi determină să apeleze din nou la serviciile mele.”

 

Planuri de viitor

Chiar dacă este la început de drum cu afacerea sa, asta nu îl împiedică să își dorească mai mult. Liviu ne-a dezvăluit că în curând, în salonul său, vor fi diversificate serviciile oferite clienților.

„Până acum, eu am tuns numai bărbați, dar salonul pe care l-am deschis vreau să se adreseze și femeilor. Intenționez să angajez încă două persoane, una care să ofere servicii de cosmetică, iar alta de manichiură. O să punem foarte mare accent pe calitate, o să folosim atât produse achiziționate din UK, cât și unele speciale, pe care le vom comanda la furnizori din România. Sper să reușim să le oferim oamenilor, în special românilor, exact ceea ce caută atunci când trec pragul unui salon: personal calificat și amabil, servicii de calitate și o ambianță plăcută, totul cu scopul de a-i face să revină la noi.”

 

Servicii de calitate la prețuri accesibile

Clienții care au trecut deja pragul salonului Perfect Cut au putut afla că prețurile percepute de patron nu sunt unele piperate. De exemplu, bărbații vor scoate din buzunar 8 lire pentru un tuns scurt și 10 lire pentru un tuns lung. De asemenea, pentru un spălat și uscat vor plăti 5 lire. Aranjatul este gratis, ne-a subliniat patronul celui mai nou salon din Crewe. În cazul doamnelor este nevoie de mai multă muncă, motiv pentru care acestea vor lăsa și mai mulți bani la casierie. Pentru ele, un tuns scurt costă 17 lire, iar unul lung, 22 de lire. Cele care doresc să își facă o schimbare radicală de look trebuie să știe că un vopsit le poate costa până la 60 de lire, evident în funcție de lungimea părului.

 

 

Opiniile clienților

 

Andrei: „Eu i-am devenit client încă din momentul în care a venit în acest oraș. Îmi era mai comod să mă duc la el acasă, să mai stăm de povești și apoi să mă tundă. În plus, marele avantaj este că vorbim aceeași limbă și înțelege exact cum vreau să mă tund. Până acum, mi s-a întâmplat să ajung pe scaunul unor frizeri englezi, iar aceștia să mă tundă oricum, dar nu cum le spuneam eu.”

 

Mihaela: M-am bucurat când am auzit că un român a deschis un salon în orașul acesta. Chiar era nevoie! Poate vi se pare ciudat, dar eu mă tundeam doar atunci când ajungeam în România. Pur și simplu, saloanele acestea nu-mi inspiră încredere. Acum, o să apelez la serviciile oferite de Perfect Cut, iar dacă voi fi mulțumită o să revin, dacă nu, rămân la obiceiul meu. Va mai trece mult timp până când mă voi lăsa pe mâinile unul frizer englez sau de altă naționalitate.”

 

Corina: Știu că un român a deschis un salon în Crewe, am aflat de la niște prieteni care îl cunosc încă din perioada când avea o afacere asemănătoare în România. Mi-au vorbit numai de bine despre el și, cum îmi doresc o schimbare de look, mă bucur că am ocazia să apelez la serviciile unui român.”

 

Robert: Eu mă pot lăuda, dacă pot să spun așa, că am fost primul client al salonului. Sunt prieten vechi și l-am susținut să își urmeze visul aici în UK. Cum am aflat că va deschide salonul, cum l-am și sunat să îl anunț că vin să mă tundă. Am fost prima persoană care a apelat la serviciile Perfect Cut și sper să îi port noroc.”

 

Georgiana: Se apropie ziua mea și voi da o petrecere cu prietenii! Înainte însă, voi trece pe la acest salon. Am auzit că cel care l-a deschis are experiență în domeniu de câțiva ani, așa că mă voi lăsa pe mâinile lui.”

 

John: „Eu i-am devenit client fidel încă de acum câteva luni când lucra în cadrul unui alt salon. Acum, că și-a deschis propria afacere, l-am urmat. Evident, mă număr printre clienții mulțumiți. Îmi place că este o persoană sociabilă și că, de fiecare dată când mă așez pe scaunul lui, aflu lucruri frumoase despre români și România.”

 

Lucas: Este prima dată când apelez la serviciile acestui salon și nu mă pot plânge. Am intrat aici pentru simplul motiv că este aproape de casa în care locuiesc și astfel m-am scutit de un drum până în centru. Pentru că prețurile sunt accesibile, am plătit 8 lire pentru tuns, intenționez să revin.”

 

Cei care vor să apeleze la serviciile Perfect Cut pot lua legătura cu Liviu Paicu prin intermediul paginii de Facebook dedicată acestui salon. Tot acolo este afișat și numărul de telefon 074 8237 0442 pentru cei care nu doresc să stea la coadă și optează pentru o programare.

Salonul Perfect Cut Crewe, situat pe strada Edleston Road, numărul 6, este prima locație deschisă de un român în acest orășel englezesc unde, în ultima perioadă, s-au stabilit tot mai mulți conaționali. De aici și intenția unora de a dezvolta afaceri care să vină în sprijinul românilor veniți la muncă în Regatul Unit al Marii Britanii.

Autor articol: Loredana Petrescu


Comentarii

2 pareri la “Perfect Cut, prima frizerie românească din Crewe”

 1. mia Spune:

  „ți-ar lua și pielea de pe tine”- frate cred ca vorbesti de vreun Gicu „sa moara capra vecinului”, zic fratii tai de acasa ca asa e. Stop lying people!

 2. Estetian Beauty Spune:

  Physiotherapist, Massage Therapist, Spa Therapist, Estetician Beauty, remodelare corporala, tratamente corporale si faciale, experienta +10 ani in domeniu Wellness Beauty Spa, studii medicale, competente profesionale, calificari.
  Sunt in Romania si doresc sa plec in Uk.
  Am salonul meu cu remodelare corporala, cosmetica si masaj, inclusiv masajul medical/reflexotherapy.

  Caut de lucru in domeniu. Multumesc !

  Rog seriozitate maxima !

Spune-ti si tu parerea!