Performanţe româneşti în handbalul englez

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 2 iunie 2013

Londra_Olympia HC_echipa feminină de handbal+antrenor Aurelian Gug

Echipa de handbal feminin a clubului Olympia Handball Club înfiinţat în 2005 la Londra de câţiva români a câştigat, în 13 mai, competiţia naţională de handbal destinată sportivilor semi-profesionişti, organizată de Asociaţia de Handbal din Anglia.

Clubul de handbal Olympia Handball London Club s-a născut în capitala Marii Britanii în urmă cu aproape opt ani, la iniţiativa unui grup de români iubitori ai acestui sport, care îşi doreau doar să îşi cultive pasiunea, chiar dacă au ajuns să trăiască departe de ţara natală.

Echipa feminină de handbal Olympia HC, antrenată de românul Aurelian Gug, a devenit campioana Angliei după o finală desfăşurată în 13 mai împotriva celor de la London Great Dane. Fetele au avut nevoie de prelungiri pentru a se impune într-un meci dramatic, pe care adversarele lor l-au dominat în mare parte. Câştigătoarele îşi vor ridica trofeul de campioane în 8 iunie, conform mass-mediei britanice. Festivitatea va avea loc în centrul Crystal Palace National Sports, din districtul Brompley, aflat în sud-estul capitalei britanice.

Acesta nu este primul trofeu câştigat de echipele clubului Olympia HC. Acestea au mai câştigat Cupa Angliei la acelaşi nivel, imediat după înfiinţarea clubului, în anul 2005. În următorul an, sportivii au intrat în posesia EHA Plate, după ce au învins într-o competiţie destinată echipelor care au participat la Cupa Angliei.

Trofeul câştigat în acest an de fetele de la Olympia HC este cel mai important din istoria existenţei clubului. A fost nevoie de cinci ani de eforturi, din 2008, de când a fost înfiinţată echipa feminină.

 

Pe cheltuială proprie

Campioanele Angliei evoluează la nivel semi-profesionist pe cheltuială proprie, neavând un sponsor care să le sprijine financiar. Ele se antrenează de două ori pe săptămână, depunând efort şi riscând să se accidenteze, doar din dragoste pentru sport.

Succesul fetelor de la Olympia HC nu este prima performanţă sportivă obţinută la Londra de o echipă ce are la bază o iniţiativă românească. Anii trecuţi, alte rezultate similare erau înregistrate de echipa de fotbal FC România, care evoluează, de asemenea, în ligile dedicate neprofesioniştilor. FC România a câştigat campionatul London Dootball League în 2007 şi Cupa Regiunii Middlesex în 2012. Echipa activează încă, fiind condusă de managerul Ionuţ Vintilă, care îşi propune să avanseze cu formaţia sa, în competiţiile semi-profesioniste.

 

Un club multinaţional

„Clubul Olympia a fost înfiinţat în septembrie 2005 de către un antrenor român”, se arată pe pagina de internet olympialondonhandball.co.uk. „Astfel s-au pus bazele Olympia HC, o echipă cu dragoste de sport, cum le place lor s-o numească, formată din oameni care aveau aceeaşi pasiune, handbalul. Scopul iniţial a fost crearea unui mediu propice practicării unui sport având şi o latură socială prin facilitarea întâlnirii persoanelor cu acelaşi interes şi legarea de noi prietenii”, notează şi portalul românesc de ştiri sportive stiridesport.ro, într-un articol despre performanţa clubului înfiinţat de români la Londra.

Lucrurile au evoluat rapid la Olympia HC şi, la scurt timp, clubul a fost afiliat la Asociaţia Engleză de Handbal (England Handball Association – EHA), structură care guvernează promovarea handbalului la nivel neprofesionist în Ţara Albionului.

„Oricine vrea să se înscrie la echipă este binevenit, nu contează dacă a jucat handbal înainte sau dacă vrea să încerce un nou sport. Dacă cineva este destul de bun ca să intre în echipa de avansaţi şi dacă vrea să joace în campionat, trebuie să plătească 20 de lire sterline pentru înscriere. Deoarece nu avem un sponsor, noi trebuie să ne plătim antrenamentele”, a explicat Marian Oană, unul dintre românii care reprezintă clubul, citat de stiridesport.ro.

În prezent, clubul a devenit unul dintre puţinele de acest fel din Anglia, unde oameni diverşi, de toate naţionalităţile, se pot întâlni pentru a  se simţi confortabil jucând handbal. Conform olympialondonhandball.co.uk, Olympia HC este condus acum de un grup de membrii tineri şi ambițioşi. Pasiunea pentru handbal a adus alături în cadrul clubului înfiinţat de câțiva români la Londra oameni originari din 18 state şi anume:  Franţa, Ungaria, Portugalia, Algeria, Malta, Egipt, România, Anglia, Australia, Norvegia, Polonia, Danemarca, Slovacia, Columbia, Republica Cehă, Suedia, Lituania şi Grecia.

 

De la pasiune la performanţă

Peste 100 de persoane activează în prezent în echipele de handbal ale clubului londonez Olympia HC, fondat în 2005 de câţiva români. Dintre acestea, 56 sunt bărbaţi, iar 48 sunt femei, conform stiridesport.ro. Clubul are două echipe feminine şi alte două masculine, în care şi-au găsit locul atât sportivii care au mai jucat handbal, cât şi cei care erau începători.

La nivelul echipelor masculine, românii sunt reprezentanţi în cadrul Olympia HC de către:  Marian Oană, Toma Ionuţ, Adrian Burdun, Virgil Stănescu, Adrian Răducanu, Tosa Alexandru Ionuţ, Adrian Husanu şi Dragoş Bucur. În echipele feminine joacă în prezent alte şapte românce: Mihaela-Roxana Mirghis,Georgeta Zdrenghea,Andreea Bolea,Olga Loredana Grigorescu,Nicoleta Curpan şiIulia Drăghici. De asemenea, antrenorul principalei echipe de handbaliste de la Olympia HC este românul Aurelian Gug.

Clubul este înscris atât în competiţiile organizate la acest nivel în Anglia, cât şi în plan internaţional. Astfel, echipele Olympia HC au jucat în cadrul European Challenge Cup, Liverpool Handball Festival, Calella International Handball Tournament in Summer, Sandball in Calais (Franţa), ca şi în alte turnee amicale desfăşurate în Europa.

De anul trecut, Olympia HC are şi o echipă destinată copiilor şi juniorilor cu vârste între 7 şi 14 ani. Aceasta a fost înfiinţată în colaborare cu un alt club care funcţionează în cadrul federaţiei engleze EHA, Ruislip Eagles Handball Club.

„Avem ca obiectiv acela de a mări numărul de copii pentru grupa de juniori, să ne reîntoarcem în prima ligă cu echipa masculină şi să găsim un sponsor. O parte din obiectiv a fost realizat prin câştigarea titlul şi adjudecarea dreptului de participare în cupele europene”, a mai spus Marian Oană, citat de stiridesport.ro.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!