Pericol de dezechilibru macroeconomic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 6 martie 2015

Comisia Europeană a decis includerea pentru prima dată a României în procedura de dezechilibru macroeconomic. Unul dintre motive este intenţia autorităţilor de la Bucureşti de a renunţa în acest an la programul de asistenţă externă cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Oficialii europeni au arătat că, în România, dezechilibrele au fost semnificativ reduse, dar rămâne un risc al implementării reformelor, având în vedere că autorităţile intenţionează să iasă din programul de asistenţă externă în acest an, astfel că este necesară o monitorizare, potrivit Mediafax.

Procedura privind dezechilibrele macroeconomice este un mecanism de supraveghere pentru preîntâmpinarea şi corectarea dezechilibrelor macroeconomice în cadrul Uniunii Europene. Astfel, în cazul în care, pe baza unui bilanţ, Comisia ajunge la concluzia că statul membru vizat este afectat de dezechilibre excesive, trebuie să informeze Parlamentul şi Consiliul European. Ulterior, Consiliul poate adopta o recomandare prin care constată existenţa unui dezechilibru excesiv şi recomandă statului membru în cauză să întreprindă măsuri corective. Recomandarea Consiliului trebuie să determine natura şi implicaţiile dezechilibrelor şi să precizeze un set de recomandări de politică care trebuie urmate, precum şi termenul până la care statul membru vizat trebuie să transmită un plan de măsuri corective.

 

Ponta: Companie „onorantă”

„În urma analizei Comisiei Europene, s-au stabilit mai multe categorii de ţări: categorii cu probleme grave din punctul de vedere al dezechilibrelor macroeconomice – şi, slavă Domnului, România nu este acolo – categorii de ţări cu deficit excesiv – şi iarăşi nu suntem acolo, că până la 3% (din PIB deficit – n.r.) mai avem foarte mult, noi am făcut 1,8 – şi o categorie – în care România, ca să spun direct, suntem într-o companie onorantă, alături de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia şi Finlanda – de ţări care şi-au îmbunătăţit echilibrul macroeconomic, dar care au în continuare nevoie de măsuri în acest sens”, a declarat premierul Victor Ponta după anunțul CE.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!