Pericolul nevăzut din spitale

Articol publicat in sectiunea Social pe data 13 mai 2016

spital36

Ministerul Sănătății (MS) a făcut publică o listă cu 50 de unități sanitare din întreaga țară unde au fost găsite nereguli în urma unor teste care au vizat eficacitatea dezinfectanților Hexi Pharma, printre acestea fiind unități din București și 22 de județe.

Așa-numitul scandal al dezinfectanților a izbucnit după ce o serie de anchete ale lui Cătălin Tolontan și echipei de jurnaliști de investigații de la Gazeta Sporturilor au arătat că spitalele din România folosesc pe scară largă dezinfectanții proveniți de la firma Hexi Pharma, dezinfectanți în care substanțele active au fost diluate de până la zece ori.

Pe lista făcută publică de Ministerul Sănătății se regăsesc nouă unități sanitare din București: Spitalul Clinic de Urgență, Spitalul Universitar de Urgență, Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon, Spitalul de Urgență Pantelimon, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sf. Ștefan, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan.

Printre unitățile cu nereguli sunt și opt spitale județene, respectiv cele din Alba Iulia, Bacău, Galați, Târgu-Mureș, Piatra Neamț, Slatina, Ploiești și Tulcea, potivit News.ro.

Patru institute se află și ele pe lista unităților sanitare în care au existat probe neconforme la controalele dispuse de Ministerul Sănătății: Institutul Inimii „Nicole Stancioiu” Cluj, Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Pe lista prezentată de minister sunt și două spitale de copii, respectiv Spitalul Clinic de Copii Brașov și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” Galați.

Ministerul a precizat că, pentru siguranța pacienților, în unitățile sanitare în care s-au înregistrat neconformități, au fost luate toate măsurile administrative pentru evitarea oricărui risc la adresa pacienților, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză.

De asemenea, Ministerul Sănătății a informat că acțiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unitățile sanitare cu firma HexiPharma.

 

Demisie

În urma acestui scandal, ministrul sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, și-a înaintat demisia. El anunțase într-o conferință de presă că dintre cele 3.526 de teste de sanitație efectuate la nivel național pentru produsele Hexi Pharrma, doar 5% sunt neconforme, apreciind că pacienții din spitale sunt în siguranță. El nu a menționat însă nimic despre numărul spitalelor cu probleme, lista fiind ulterior făcută publică de minister, la presiunea presei și a opiniei publice.

De altfel, rezultatele anchetei Ministerului Sănătății privind dezinfectanții folosiți în spitale au fost contestate de Alianța Medicilor (AMR), care susține că atât cadrele medicale, cât și pacienții nu sunt în siguranță în spitale. „În sistemul de sănătate s-a semnalat o bombă, iar avionul merge mai departe fără ca cineva să-și pună vreo problemă”, a declarat președintele AMR, Bogdan Tănase, potrivit Gândul.

Premierul Dacian Cioloș, care asigură interimatul la Sănătate, a anunțat că testele de sanitație pentru eficiența substanțelor dezinfectante vor fi reluate în spitalele din țară, în prima fază urmând ca verificările să vizeze secțiile cu riscul cel mai mare de infecții nosocomiale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!