PERIPEȚII LA… „VAMĂ”

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie, Reportajul săptămânii pe data 11 august 2014

Diaspora romaneasca_Peripetii la... „vama”

În multe cazuri, drumurile românilor dinspre sau înspre Marea Britanie se lasă mai mereu cu peripeţii. Cel puţin asta spun protagoniştii acestui amplu material. Mai precis, graniţa este cea care îşi pune deseori amprenta pe călătoriile acestora. Şi nu într-un mod plăcut…

Fie că este vorba despre bani, fie că este vorba despre ţigări, bilete, documente sau mici atenţii „cu gust de România”, oamenii spun că au întâmpinat mereu probleme la vamă. Astfel că o plecare cu maşina sau cu avionul reprezintă pentru mulţi o adevărată experienţă de povestit şi altora.

Şi cum încă traversăm perioada vacanţelor, Diaspora Românească vă oferă câteva călătorii ale românilor care fie au început, fie s-au sfârşit cu peripeţii pe la vamă.

Este bine să le cunoaşteţi, măcar veţi descoperi ce puteţi evita, ce puteţi transporta şi ce puteţi face în caz că, cine ştie, poate vi se întâmplă!

 

 

„Secrete” pentru transportul

de bani și țigarete

 

Orice călătorie modernă include, obligatoriu, trecerea frontierelor mai multor țări, zboruri internaționale cu avionul sau deplasări intercontinentale. Protagoniștii acestora sunt oameni de toate vârstele care, odată întorși din „drumeție”, poartă cu ei poveștile savuroase ale unor întâlniri memorabile cu vameșii, stewardesele, însoțitorii de zbor ori cu personalul auxiliar din aeroporturi mai mult sau mai puțin îndepărtate. Relatările călătorilor nu au întotdeauna final fericit, dar sunt captivante și merită ascultate cu atenție…

Transferul de bani din străinătate în țara natală reprezintă principala motivație care i-a făcut pe numeroși români să guste experiența vieții departe de locul pe care obișnuiau să îl numească „acasă”. Așa se face că, zilnic, sumele câștigate de români prin țări străine sunt transmise electronic parcurgând distanțe de mii de kilometri în doar câteva secunde, în timp ce plicuri cu bancnote diverse, de valori variate, călătoresc pe șosele, pe ape sau pe calea aerului. Toate sunt destinate să ajungă în România, respectând regulile internaționale în vigoare sau dimpotrivă, ocolind legislația referitoare la transportul de bani…

 

Bani cash pentru România

„Foarte multă lume care merge în țară vrea să ducă bani cash în România. Unii apelează la transferul prin conturi bancare, alții folosesc companiile specializate în servicii de transfer rapid de bani. Dar cei mai mulți români încearcă să ducă acasă «bani lichizi»”, după cum ne-a mărturisit Cosmin, un român de 32 de ani, aflat în Regatul Unit de la vârsta adolescenței. „Doar puțini știu, însă, că, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și pe teritoriul Marii Britanii, există reguli stricte care reglementează modalitățile de a «transporta» bani”, adaugă acesta.

De 14 ani, Cosmin trăiește și câștigă bani în Marea Britanie, cu scopul da a-i transforma în euro sau în lei românești. Banii astfel convertiți sfârșesc sub formă de cheltuieli și investiții în România natală.

La început, în primii ani după 2000, pe vremea când era student la Londra, Cosmin câștiga puțin, muncind din greu pentru a se întreține. Apoi, el a dezvoltat în Regatul Unit afaceri bănoase… De-a lungul anilor, a trimis „acasă” mulți bani, apelând la toate mijloacele de transfer despre care a aflat. Credea că știe totul despre modalitățile de a trimite bani acasă; până în 2010, când avea să constate cu surprindere că s-a înșelat…

 

Ce prevede legea?

Conform normelor europene, suma limită ce poate fi transportată dintr-o țară UE în alta este de 10.000 de euro. Dincolo de această valoare, orice sumă trebuie declarată și sunt necesare acte care să dovedească proveniența banilor. „Ceea ce nu se știe, însă, este faptul că, aici, în Marea Britanie, legislația mai prevede că oricine părăsește teritoriul Regatului Unit poate fi verificat în mod aleatoriu și, în cazul în care are la el mai mult de 1.000 de lire sterline, trebuie, de asemenea, să poată prezenta acte care să justifice existența banilor”, atrage atenția Cosmin. „Mai exact, dacă în mod întâmplător, o persoană este verificată în aeroport, de pildă, și deține 4.000 de lire sterline, trebuie să aibă un extras de cont bancar din care să reiasă că s-a făcut respectiva tranzacție; sau cei care au vreo afacere, să dețină acte din care să reiasă proveniența banilor. În caz contrar, suma care depășește 1.000 de lire sterline ar putea fi confiscată”, continuă explicațiile tânărului născut în România.

El își amintește cum „s-a pus la punct” cu legislația internațională referitoare la transportul de bani în urma unei experiențe care era să-i „ruineze” una dintre cele mai fericite clipe din viață, momentul căsătoriei…

 

Banii de nuntă

„Eu știu, fiindcă am pățit-o în 2010. Mergeam în România ca să mă căsătoresc și aveam la mine 8.000 de lire sterline. Erau bani speciali pentru nuntă”, ne-a mărturisit Cosmin.

Până atunci, el scosese adeseori bani din UK fără să întâmpine probleme. „M-au întrebat la aeroport câți bani am și eu le-am spus că am 8.000. Dar mințeam practic, fără să realizez, pentru că eu mai aveam niște plicuri cu diferite sume, de ordinul a câteva sute de lire sterline. Mă rugaseră mai multe cunoștințe să le duc banii la rudele și familiile din România. Cineva mi-a dat inclusiv câteva milioane de lei. Iar eu am uitat să spun despre acei bani, deci practic făcusem o declarație falsă”, își amintește Cosmin.

Acesta rememorează cum funcționarul care lucra la Luton Airport a început să devină suspicios și să îl ia la întrebări despre proveniența banilor. „Părea destul de supărat. Eu i-am răspuns că am propria afacere, aici, în Marea Britanie. Dar el mi-a spus că dacă nu reușesc să îmi susțin afirmațiile cu acte, s-ar putea să îmi ia banii”, își mai amintește cu groază Cosmin.

————————————–

„Eu nu aveam cont în țară ca să transfer 8.000 de lire sterline prin transfer bancar și nici nu am vrut să trimit în contul altora; chestie de încredere… Și mai există și diferite taxe pentru transferuri bancare pe care am evitat să le plătesc. În final, i-am spus că dacă îmi ia banii, nu numai că pierd o sumă destul de mare de bani, dar nu știu ce am să mă fac cu nunta.”

Cosmin, un tânăr român care era să rămână fără bani de nuntă pe aeroportul din Luton

————————————–

 

Un mire disperat…

„M-am speriat și i-am explicat sincer că urmează să mă însor și că toți acei bani sunt bani de nuntă”, continuă destăinuirea românului.

Aflat într-o situație disperată, s-a apucat să îi explice angajatului de pe aeroportul Luton cum merg treburile la o nuntă în România și că, în țara est-europeană, toate cheltuielile cu organizarea unui astfel de eveniment se achită cu bani cash.

Funcționarul de pe aeroport părea să înțeleagă situația disperată a lui Cosmin, dar i-a spus că tot va trebui să dovedească ce este cu toți acei bani.

„Am avut mare noroc că purtam la mine niște invitații pentru nuntă, care conțineau numele meu și imaginea a două verighete, simbol al căsniciei. Aveam și niște hârtii din contabilitatea companiei pe care o am. I le-am arătat pe toate”, mai spune românul.

În final, angajații de la Luton au încercat să sune la administrația fiscală britanică HMRC pentru a verifica dacă spusele lui Cosmin sunt adevărate.

„Au stat cam 25 de minute într-o încăpere să vorbească cu cei de la fisc și nu reușeau să îi contacteze. Eu le-am amintit că pierd avionul, dar ei nu păreau impresionați. În cele din urmă, m-au lăsat totuși să plec. Am fugit și am prins și avionul… Dar cred că am slăbit câteva kilograme…”, se încheie povestea palpitantă a lui Cosmin…

————————————–

„Știu un caz cu cineva din țară care se ocupă cu achiziționarea de utilaje din Marea Britanie pentru a le revinde în România. Această persoană a cumpărat la un moment dat o mașină de teren, un Land Rover, care a costat peste 35.000 de lire sterline. A vrut să plece cu el țară, la volanul autovehiculului. Numai că, la vamă, l-au întrebat de unde a avut bani să cumpere o mașină atât de scumpă. Este, la urma urmei, o altă modalitate de a scoate valori din Marea Britanie. Persoana a avut mare noroc că a scos banii respectivi dintr-un cont bancar din România și că a putut justifica suma respectivă. Altfel, mașina ar fi fost probabil confiscată… Iar în acest caz, situația s-ar fi complicat. Ar fi trebuit să facă apel și ar fi primit, în cel mai bun caz, o despăgubire…”

Pățanii românești la frontiera britanică, povestite de Cosmin (32 de ani)

————————————–

 

 

Țigarete „românești”

pentru consum în Marea Britanie

 

Fumatul este un viciu extrem de răspândit și foarte dăunător pentru sănătatea omului, avertizează medicii și cercetătorii, fără a reuși, însă, să diminueze prea mult consumul de țigări și traficul de țigarete.

Un pachet bine plasat de „țigări bune” putea deschide multe uși aparent închise în România dinainte de 1990. Dar „apetitul” românilor pentru țigările „de marcă” persistă încă…

 

Ce ascund bagajele fumătorilor?

Orice fumător român care se respectă poartă în bagajul său, atunci când pornește pe cărările străinătății „câteva «cartoane» de țigări bune”, susține Iancu, un bărbat trecut de 40 de ani, care muncește pe șantierele din Marea Britanie din 2008.

Un «carton» sau «cartuș» conține 10 pachete de țigări, adică 200 de țigarete, ne dezvăluie Iancu „terminologia” fumătorilor. Mărcile Kent sau Marlboro continuă să se afle printre preferințele celor care au viciul fumatului. De aceea, aceste tipuri de țigări se află frecvent „dosite” în bagajele de cală ale românilor care călătoresc cu avionul dinspre România și Marea Britanie.

De cele mai multe ori, câteva „cartoane” trec neobservate la controlul bagajelor. Uneori însă, țigaretele sfârșesc prin a fi confiscate de funcționari extrem de vigilenți.

 

Legislație confuză

„Nu se știe precis câte țigări ai voie să ai în bagaj ca să nu ți le confiște”, susține contrariat Iancu. El ne-a povestit cum legislația referitoare la transportul de țigări se schimbă mult prea des, iar funcționarii de pe aeroporturi țin cont uneori de alte reglementări, interne și necunoscute publicului.

„Am fost de față, în urmă cu câțiva ani, când un italian care venea din România avea în bagaj cam zece cartoane de țigări diferite. I le-au reținut pe toate și el s-a apucat să facă scandal. Zicea că a citit el pe internet și că ar avea voie… Apoi a venit un funcționar și a scos imediat o cărticică. I-a arătat o prevedere scrisă de acolo și l-a redus la tăcere. Cred că au regulile lor interne, pe care le aplică…”, este concluzia la care a ajuns românul după această experiență.

————————————–

„Nu știe nimeni câte țigări ai voie să aduci. Eu am verificat pe internet care sunt regulile și eram convins că nu fac nimic greșit. Și totuși, mi le-au confiscat”

Iancu, fumător român din Marea Britanie

————————————–

 

Preț imbatabil…

Prețul scăzut al țigaretelor în România este motivul pentru care atât românii, cât și străinii care fumează preferă să cumpere pachete de țigări din estul Europei pentru a le transporta în alte state UE.

„În România, un pachet de țigări costă echivalentul a 2,50 de lire sterline, iar aici, în Marea Britanie, prețul aceluiași pachet este între 8 și 10 lire sterline”, explică Iancu.

Dar România nu este unica țară europeană în care costul țigaretelor este deosebit de atractiv pentru fumătorii din Regatul Unit.

„Trafic de țigări fac mulți aici, în Marea Britanie, și turcii și polonezii, pentru că aici țigările sunt foarte scumpe. De aceea, se întâmplă uneori să te abordeze în aeroport persoane complet străine, necunoscute, care te roagă să le treci două-trei cartușe, dacă nu au prieteni sau rude nefumători, la care să apeleze”, insistă Iancu.

 

Țigări confiscate

„Eu, de fiecare dată când plec din România în Marea Britanie, pun în bagajul de cală 3-4 cartoane și mai cumpăr din dutty free, chiar din aeroport, după ce trec de check-in”, insistă Iancu.

El susține că pachetele de țigări cumpărate în aeroport sunt la același preț ca și cele din magazinele românești. „În felul acesta, nu am avut niciodată probleme. În rest, apelez la cunoștințe care vin din țară. Îmi mai aduc și ele două-trei cartușe”, ne dezvăluie românul.

Totuși, acesta recunoaște că a pățit-o odată. „Am avut o problemă, acum vreo patru ani. Am fost selectat pentru control, împreună cu mai multe persoane. Erau și români și britanici pentru un zbor spre Marea Britanie. Mi-au confiscat toate patru cartușele. Mi-au dat și un avertisment. Mai era cu mine un englez care venea de la ski și a făcut gură. Până la urmă l-au și amendat. Eu i-am rugat să îmi lase măcar un pachet, dar nu au stat de vorbă”, își amintește Iancu.

————————————–

„Eu am observat că dacă scoți pachetele de țigări din cartuș, le desigilezi (pe fiecare în parte) și le împrăștii în bagaj, nu ai probleme. Trebuie să procedezi așa ca să se vadă că sunt pentru consumul tău personal. În plus, este important să ai un singur fel de țigări (de exemplu, numai Kent 4), nu mai multe. Altfel trezești suspiciuni, putându-se lua în considerare transportul în scop comercial, care duce la confiscarea țigărilor, avertismente și/sau amenzi…”

O fumătoare româncă, despre cum se pot transporta țigări în Marea Britanie

————————————–

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!