Permisul britanic, necesar în România pentru conducătorii maşinilor cu volan pe dreapta?

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Auto, Diaspora pe data 27 octombrie 2015

auto_volan-dreapta

Este vorba de un proiect de lege al unui fost ministru al Transporturilor din România care propune condiţii mai stricte pentru circulaţia autovehiculelor cu volanul pe partea dreaptă, din cauza numărului mare de accidente produse de acestea pe străzile din ţara noastră. În Rusia, spre exemplu, de anul acesta nu se mai pot înregistra maşinile cu volan pe dreapta.

Conducătorii acestor autovehicule vor avea de îndeplinit trei condiții înainte să poată circula pe drumurile publice din România, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputatul Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor, anunţă România Liberă.

—————————————

Astfel, un autovehicul de acest tip nu va putea fi scos în trafic dacă nu va fi dotat cu oglinzi periscopice – oglinzi interioare, așezate în extrema stângă, care oferă vizibilitate mărită.  A doua condiţie spune că şoferul trebuie să urmeze un curs de conducere de minimum 20 de ore pe o mașină modificată.

—————————————

„Considerăm că atât timp cât există oglinzile periscop şi şoferul a făcut un minim de 20 de ore suplimentare, va fi suficient de pregătit încât să nu se mai întâmple accidente”, a spus Nazare, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

—————————————

Există însă şi o a treia condiţie, cea mai controversată şi greu de îndeplinit, dacă nu chiar imposibilă, iar aceasta spune că șoferul trebuie să aibă permis de conducere eliberat de o ţară în care sensul de mers este pe partea stângă. Această cerință va reduce simțitor, dacă nu integral, numărul mașinilor de acest gen care circulă pe drumurile din România.

—————————————

Poliţia Rutieră susține o astfel de inițiativă, considerând aceste mașini un real pericol pe şosele. Potrivit statisticilor, majoritatea accidentelor  în care sunt implicate mașini cu volanul pe dreapta au loc din vina șoferilor acestora.

„Astfel de autovehicule, care au volan pe dreapta, devin foarte periculoase. În momentul în care execuţi manevra de depăşire, trebuie să te asiguri, or, ca să te asiguri, trebuie să ieşi cu jumătate de maşină în afară. De aici şi până la accident nu mai e decât un singur pas. Sperăm că pe parcursul anului viitor, la nivelul RAR, să se poată lua o decizie cu privire la admiterea sau neadmiterea acestor autovehicule”, declara acum doi ani la o televiziune de știri şeful Direcţiei Rutiere, Lucian Diniţă.

 

Conform UE, măsura nu ar fi legală

—————————————

Legislația actuală ţine însă legat de mâini Registrul Auto Român (RAR), care nu poate refuza înmatricularea unei mașini cu volanul pe dreapta. RAR a încercat de două ori să interzică înmatricularea acestora, dar s-a lovit de legislația europeană.

—————————————

„Și eu pot să mă duc cu maşina mea în Anglia şi să circul cu ea acolo”, spunea Cristian Bucur, șef al Departamentului omologări individuale la RAR, într-o conferință de presă de anul trecut. Acesta a dat exemplul Poloniei, care a reușit să prevadă în legislație interzicerea acestor mașini, dar care a suportat apoi sancțiuni din partea UE.

—————————————

„Noi am încercat. Polonia știu că a intrat în procedura de infringement de la UE fiindcă a reușit pe ascuns cumva să prevadă în legislație imposibilitatea înmatriculării acestor mașini.  (…) Sigur trebuie să fie admise în circulație prin înmatriculare, ăsta este mesajul de la UE.”

Cristian Bucur, șef al Departamentului omologări individuale la RAR

—————————————

Drept dovadă, în trecut mașinile cu volanul pe dreapta nu puteau să circule în România fără oglinzi periscop. Din 2007, odată cu intrarea țării noastre în blocul comunitar, această obligație a fost scoasă pentru a respecta legislația europeană.

—————————————

În prezent, singura modificare impusă de RAR este reglarea farurilor pentru ca șoferii care circulă pe sens opus să nu fie deranjaţi de lumina acestora.

—————————————

Statisticile spun că numărul mașinilor cu volan pe dreapta înmatriculate în România ajunge la circa 14.000, dintre care jumătate au fost înregistrate în anul 2013, potrivit unor statistici prezentate de TVR. Un astfel de autovehicul poate fi chiar şi de două ori mai ieftin decât unul obișnuit. Modificarea poziţiei postului de conducere de pe dreapta pe stânga variază între 1.000 şi 2.000 de euro.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!