Perna, sirop si bai din ace de brad

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 13 ianuarie 2014

christmas treeInainte de a decide sa aruncati bradul pe care l-ati avut impodobit de Craciun, ar fi bine sa stiti ca in luna ianuarie acele de brad au cea mai mare cantitate de uleiuri volatile. De aceea, acum e timpul de facut o perna care sa asigure un somn linistit, profund si care sa intareasca sistemul nervos. Acele de brad trebuie schimbate macar o data pe an sau mai des, daca exista aceasta posibilitate.

De asemenea, acele de brad pot fi folosite si la imbaiere. Pentru baia cu ace de brad se pun la macerat, pentru zece ore, cinci maini de ace in doi litri de apa, la temperatura camerei. Dupa acest interval, se strecoara lichidul si se lasa deoparte. Peste planta ramasa, se toarna doi litri de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa la racit. Apoi, lichidul rezultat se filtreaza, se combina cu celalalt, macerat la rece, si se adauga la apa de baie din cada. Baile sunt recomandate in caz de dureri reumatice, raceala, gripa, afectiuni respiratorii, oboseala fizica si psihica. Se fac doua-trei bai pe saptamana, un total de noua sau unsprezece bai.

Siropul din ace de brad se obtine acum, iarna, zdrobind cu sucitorul de lemn 500 de grame de cetina care se pun intr-un borcan mai mare peste care se adauga 500 de grame de miere de albine, de preferinta poliflora. Se acopera borcanul si se tine la loc cald, langa soba sau calorifer, cam o luna, dupa care siropul se strecoara in sticlute inchise la culoare si se tine la frigider.

Siropul se recomanda, cate o lingura de trei ori pe zi, in tuse persistenta, imunitate scazuta, oboseala intelectuala, pofta de mancare excesiva.
In consecinta, nu aruncati bradul, folositi-l!


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!