Perspective sumbre de angajare

Articol publicat in sectiunea Social pe data 8 mai 2015

Vești proaste pentru românii care își caută un loc de muncă. Într-un document trimis Comisiei Europene, Guvernul estimează o creștere de doar 1% a numărului de angajați, în următorii ani. Același guvern estima un plus de un milion de locuri de muncă între 2012 și 2016. În realitate, însă, doar 170.000 de noi angajări s-au făcut în ultimii trei ani, relevă o analiză Digi24.

România are circa 8,7 milioane de persoane care obțin venituri, iar o treime lucrează în agricultură, potrivit statisticilor.

Într-un document trimis recent Comisiei Europene, Guvernul estimează că numărul persoanelor ocupate va crește cu 1% în fiecare an, până în 2018. În acest ritm, România nu va ajunge să aibă un milion de noi locuri de muncă, așa cum estimau autoritățile acum trei ani.

„Creșterea productivității și dezvoltarea noilor tehnologii fac să fie nevoie de mai puțini oameni, deci mai puține locuri de muncă pentru activități cunoscute, rămânând ca locurile de muncă nou create să fie rezultatul unor activități inovative”, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, citat de Digi24.

În perioada iunie 2012 – februarie 2015, numărul salariaților a crescut cu doar 170.000, până la aproape 4,5 milioane, potrivit statisticilor oficiale.

Patronii se gândesc acum de două ori înainte să facă o angajare, pentru că trebuie să dea salarii mai mari. Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim pe economie, care este acum 975 de lei, va ajunge anul viitor la 1.200 de lei brut.

„Ar însemna cam 50% din salariul mediu. Deja am plusat foarte mult cu salariul minim și s-ar putea să fie o problemă de competitivitate”, avertizează Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!