Peste 100 de nume românești în ancheta „Panama”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 aprilie 2016

Paul Radu,  jurnalist de investigații din cadrul RISE Project – partenerul media pentru o serie de dezvăluiri recente privind un off-shore din Panama -, a declarat pentru Digi24 că are informații despre mai mult de 100 de nume din România care vor fi dezvăluite pe măsură ce anchetele vor avansa.

Ancheta „Panama Papers”, realizată de un grup de mass-media internaționale și care vizează modul de funcționare a companiilor off-shore, menționează mai multe personalități din toată lumea, printre care Vladimir Putin, premierul Islandei, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, dar și personalități din lumea sportului, precum Lionel Messi și Michael Platini, sau cineastul spaniol Pedro Almodóvar și actorul chinez Jackie Chan. Din România, au fost menționate numele lui Corneliu Iacobov și Frank Timiș (privatizarea Rafo Onești).

 „E o colaborare transfrontalieră, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paste, adică nu iei datele din baza de date și apoi le pui rapid online, e vorba de investigații. Noi am început acum vreo șase luni să lucrăm la investigațiile astea și suntem vreo zece angrenați în anchete. Facem analiză de date, lucrăm și cu programatori. Pe lângă asta colaborăm cu jurnaliști din afara țării în rețeaua de investigații ICIJ. Vom mai lucra în următoarele săptămâni, în următoarea lună, cu siguranță”, a afirmat jurnalistul de investigații, citat de Digi24.

 

Oameni de afaceri

Potrivit acestuia, cei implicați sunt oameni importanți din România, unii foarte cunoscuți. „Nu vă pot da numele acum, dar sunt în general oameni de afaceri care au un impact mare în economia din țară”, a spus Paul Radu. Rise Project va da în următoarele săptămâni serii de anchete, vizualizări, informații despre personaje, despre felul în care au folosit firmele de tip off-shore.

E vorba de firme nu doar din Panama, e vorba de firme înființate de avocații din Panama, dar unele sunt în Seychelles, altele în Insulele Virgine Britanice, în Bahamas, peste tot în jurisdicții off-shore.

„Avem foarte mulți giga de documente doar pentru România, informația e enormă. Uneori e vorba de PDF-uri cu câteva sute de mega fiecare. Impactul acestora poate să aibă loc mult timp de acum înainte, multe dintre informații s-ar putea să fie relevante mai târziu”, a precizat Paul Radu, jurnalist RISE Project.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!