Peste 1,7 milioane de români au diabet

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 mai 2014

Peste 1,7 milioane de români au diabet, iar alte 3 milioane de persoane suferă de pre-diabet şi vor dezvolta boala în următorii 10 ani, dacă nu iau măsuri, cele mai mari probleme fiind în zona de sud a ţării, relevă datele unui studiu naţional prezentat la Sibiu.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, medicul Maria Moţa, a prezentat, într-o conferinţă de presă, rezultatele finale ale unui studiu potrivit căruia prevalenţa diabetului zaharat în România, respectiv numărul de cazuri raportate la o sută de locuitori, este de 11,6%, ceea ce situează ţara pe locul doi în Europa, după Turcia, care are o prevalenţă de 14,85%, informează Mediafax.

Studiul a fost realizat pe cele opt regiuni istorice ale României, în zona de sud a ţării, în care au fost incluse judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa, înregistrându-se cele mai mari probleme, prevalenţa diabetului zaharat fiind de 13,39%. Urmează în topul naţional judeţul Ilfov, cu o prevalenţă de 12,79%, urmat de regiunile nord-est cu o prevalenţă de 12,38%, sud-vest cu 12,1%, nord-vest cu 11,69% şi sud-est cu 10,44%. La polul opus sunt Ardealul, cu o prevalenţă de 9,99% şi Banatul cu 8,2%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!