Peste 2.000 de medici și asistente, gata de emigrare

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 iulie 2015

Peste 2.000 de cadre medico-sanitare, dintre care 1.100 medici și 1.057 asistenți medicali, au ridicat, în primul semestru din 2015, certificatele de recunoaștere a pregătirii efectuate în România pe baza cărora pot să lucreze în spitale din alte țări din UE, potrivit Ministerului Sănătății.

„Este vorba despre certificatele necesare recunoașterii titlurilor românești în profesia de medic, medic dentist, asistent medical generalist și moașă. În primele șase luni au fost eliberate 2.157 de certificate de acest fel, dintre care 1.100 au fost ridicate de către medici, iar 1.057 de asistenți medicali”, a explicat, pentru Mediafax, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Ea a mai arătat că nu se poate vorbi de un trend ascendent sau descendent, înregistrându-se o constantă a numărului cererilor privind certificatele necesare recunoașterii titlurilor românești în profesia de medic, medic dentist, asistent medical generalist și moașă.

Profesorul Vasile Astărăstoae, fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, spunea, la sfârșitul lui martie, într-un interviu pentru Mediafax, că, din 1989 și până acum, au plecat să lucreze în alte țări 24.000 de medici.

„Prin migrația celor 24.000 de medici, din anul 1989 și până acum, 18.000 fiind de când am intrat în UE, România a pierdut 3,5 miliarde de euro numai cu cheltuielile strict educaționale – înțelegând aici școala primară, liceul, facultatea și rezidențiatul”, spunea atunci Astărăstoae.

„Am ridicat problema asta inclusiv la comisarii europeni, cei doi pe care i-am prins pe mandatul meu, și le-am spus că nu este normal ca o țară să îți rezolve problemele de sănătate, pentru că ei au situația aceasta cu privire la personalul calificat și atunci nu pot să acopere. În Franța s-a greșit «numerus clausus» și a apărut o problemă foarte mare și își rezolvă problema tocmai luând de la cei săraci. Pleacă medici din Franța în Anglia sau America, din America pleacă în Africa de Sud, de acolo pleacă în Emirate sau Australia, dar chestiunea e că locul lor e acoperit de medici care pleacă cel mai mult din România și apoi, pe locul al doilea, Bulgaria”, mai afirma el.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!