Peste 90 de taxe, eliminate sau comasate

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 mai 2014

Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică două proiecte de acte normative a căror aplicare, coroborată cu alte acte din legislaţia secundară, va conduce la eliminarea şi comasarea a 92 de taxe parafiscale şi tarife.

Prin cele două proiecte puse în dezbatere publică vor fi eliminate şi comasate 27 de taxe şi tarife nefiscale, iar prin ordinele de ministru vor fi reduse încă 65 de taxe şi tarife parafiscale, informează Ministerul Finanţelor, citat de Mediafax.

Ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, spune că adoptarea actelor normative va avea efecte benefice pentru contribuabili, care nu vor mai petrece timp la ghişeu, dar şi pentru administraţie, întrucât vor elimina costurile de administrare ale unor taxe şi tarife cu încasări mici.

Finanţele vor să elimine, printre multe altele, tariful pentru eliberarea paşaportului temporar (22 de lei), taxa de îndrumare pentru înfiinţarea unei firme (19,8 lei/oră) sau tariful perceput pentru documentaţiile privind practicile anticoncurenţiale (150 lei/solicitare). 

Pierderi la buget nesemnificative

Taxele anulate nu vor aduce economii semnificative pentru români. Ministerul Finanţelor renunţă la ele tocmai pentru că nu sunt rentabile. Încasările statului ar urma să scadă anul acesta cu doar 66.000 de lei după eliminarea celor 92 de taxe. Asta înseamnă că, în medie, fiecare dintre aceste taxe contribuie la buget cu 717 lei, valoare mai mică decât cea a salariului minim pe economie, scrie site-ul Digi24.

În prezent, în România sunt peste 300 de taxe. Dintre acestea, doar 20 sunt fiscale, cum ar fi impozitul pe venit sau CAS. Restul sunt dări puse de diverse instituţii pentru anumite servicii. Potrivit Băncii Mondiale, românii pierd anual 200 de ore pentru plata taxelor, adică dublu faţă de Marea Britanie (110 ore), Finlanda (93 de ore) sau Norvegia (83 de ore).

Nu este prima tentativă de tăiere a acestor taxe. În 2010, Guvernul a mai încercat să elimine din aşa-numitele taxe parafiscale, însă tot au rămas sute de taxe.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!