Peste media UE la angajaţi „plătiţi la plic”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 aprilie 2014

România are un procent ridicat de angajaţi cu „remuneraţie parţială în plic”, 7%, faţă de media Uniunii Europene, care este de 3%, cel mai mare procent – 11% – fiind înregistrat în Letonia, potrivit unui Eurobarometru. Aproximativ unul din zece europeni (11%) admite că, în anul precedent, a cumpărat bunuri sau servicii care implică muncă la negru, în timp ce 4% recunosc că ei înşişi au fost plătiţi „la negru”, în schimbul unei munci fără forme legale. În plus, unul din 30 (3%) a fost plătit parţial în numerar de către angajatorul său – „remuneraţie în plic”, conform aceluiaşi Eurobarometru.

„Acestea sunt câteva dintre constatările unui sondaj Eurobarometru, care arată că munca la negru continuă să fie larg răspândită în Europa, deşi amploarea şi percepţia problemei variază de la o ţară la alta”, precizează CE, într-un comunicat citat de Mediafax.

Potrivit Eurobarometrului, România face parte dintre statele membre cu procent ridicat de „angajaţi cu remuneraţie în plic”, fiind înregistrat un procent mult mai mare decât media înregistrată în UE. Astfel, 7% dintre români au recunoscut că primesc o parte din remuneraţie „în plic”, faţă de media UE de 3%.

Conform Eurobarometrului efectuat în cele 28 de state membre, 60% dintre respondenţi indică faptul că preţurile mai mici au reprezentat principalul motiv pentru achiziţionarea de bunuri sau servicii care implică muncă „la negru”, iar 22% menţionează că au făcut-o ca favoruri pentru prieteni.

Totodată, jumătate dintre cei care au recunoscut că au lucrat la negru au menţionat avantajele pentru ambele părţi ca fiind principalele motive pentru care au acceptat acest lucru, 21% au invocat dificultatea de a găsi un loc de muncă cu forme legale, 16% – percepţia că impozitele sunt prea mari, iar 15% – absenţa altor venituri.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!