Peste Prut, fără pașaport

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 martie 2015

Sute de persoane de pe ambele maluri ale Prutului au solicitat într-un mod inedit autorităților eliminarea pașapoartelor la trecerea frontierei dintre România și Republica Moldova. Ei au format un lanț uman care a pornit din fața sediului Ministerului Afacerilor Externe al României și până la porțile Ambasadei Republicii Moldova, simulând astfel granița dintre cele două state românești.

„Pașapoartele dublează frontiera dintre România și Republica Moldova. Nu le mai vrem și nu ne mai trebuie. Este nefiresc să putem circula doar pe baza buletinului în 58 de țări și teritorii, iar pentru a ajunge la Chișinău să fim nevoiți să ne procurăm pașaport. Costurile morale și financiare ale acestei măsuri sunt prea mari”, a declarat Mădălina Hrițuleac, secretarul general al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, organizatorul manifestației.

Inițiatorii demersului amintesc că începând cu anul 2007, tot mai puțini cetățeni ai României și-au perfectat pașaport și este cunoscut faptul că principalul aflux de turiști și de investitori în Republica Moldova provin din Uniunea Europeană și, mai ales, din România.

„Constatăm cu neplăcere situația total anormală în care state asociate Uniunii Europene, precum Serbia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Albania și Georgia, au acordat dreptul de intrare prin prezentarea cărții de identitate tuturor cetățenilor europeni, inclusiv cetățenilor români, în timp ce autoritățile Republicii Moldova solicită în continuare prezentarea pașaportului la intrarea pe teritoriul acestui stat”, se mai precizează în  petiția înaintată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012.

Un alt aspect atins de semnatarii petiției este cel referitor la relațiile comerciale dintre România și Republica Moldova. „La ora actuală, principalul partener comercial al Republicii Moldova este România, urmată de alte țări din Uniunea Europeană. Fără sprijinul Uniunii Europene, în general, și al României, în particular, Republica Moldova nu ar fi putut face față boicotului impus de Federația Rusă principalelor produse de export ale acestui stat: vinul și fructele”, se specifică în textul petiției.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 a depus adrese pentru legiferarea accesului cetățenilor Uniunii Europene în Republica Moldova doar cu obligația de a prezenta alternativ pașaportul sau cartea de identitate atât la Ministerul Afacerilor Externe al României, cât și la Ambasada Republicii Moldova de la București. În același sens, Tinerii Moldovei de la Chișinău au depus o adresă la Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!