Petitie impotriva romanilor

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 11 noiembrie 2013

uk_Daily Express petition_1

O noua petitie cu titlul „Spuneti NU noilor imigranti din Uniunea Europeana!” a fost lansata de tabloidul Daily Express in 31 octombrie. Autorii acesteia militeaza impotriva prezentei imigrantilor romani si bulgari in Regatul Unit si a fost votata de circa 12.000 de oameni in primele 24 de ore dupa publicarea sa.

 

„Cruciada” anti-romaneasca

 „Cerem premierului David Cameron sa se opuna normelor UE pentru a proteja piata locala a muncii impotriva romanilor si bulgarilor pe termen nelimitat”, se arata in textul celei mai recente petitii supusa strangerii de semnaturi in paginile publicatiei cotidiene Daily Express. „Solicitam, de asemenea, premierului sa nu permita eliminarea restrictiilor pe piata muncii din Marea Britanie pentru cetatenii europeni din Romania si Bulgaria dupa 31 decembrie 2013, asa cum s-a anuntat anterior”, mai cer autorii protestului scris.

„Cruciada” initiata joi, 31 octombrie, de Daily Express, pentru a preveni un nou val de imigranti europeni in Marea Britanie, s-a bucurat de numerosi sustinatori. Peste 12.000 de persoane au semnat petitia impotriva liberalizarii pietei muncii britanice pentru romani si bulgari, au pretins reprezentantii publicatiei intr-un articol aparut in 1 noiembrie, la 24 de ore dupa lansarea petitiei. „Centralele noastre telefonice si website-ul express.co.uk au fost asaltate de oameni care si-au exprimat sustinerea pentru acest demers”, se mai arata in acelasi articol.

In realitate, cifra actualizata a semnatarilor petitiei nu poate fi verificata de cei care acceseaza website-ul publicatiei, ea nefiind facuta publica de administratorii paginii web. Nici numarul mesajelor postate de cititori la subsolul aceluiasi articol nu era atat de mare pe cat au anuntat jurnalistii publicatiei. Doar putin peste 150 de persoane au lasat comentarii referitoare la acest subiect.

 

Continuarea restrictiilor, imposibila…

Marea Britanie are obligatia de a respecta normele europene in vigoare, a raspuns premierul David Cameron petitiei Daily Express, prin intermediul unui purtator de cuvant al institutiei pe care o reprezinta. „Restrictiile au fost impuse cetatenilor romani si bulgari in 2007. Ele au fost, insa, niste masuri tranzitorii, iar perioada lor de aplicabilitate a ajuns la sfarsit”, a precizat ferm aceeasi sursa.

Vicepremierul Nick Clegg a fost, la randul sau, provocat in timpul unei emisiuni radiofonice sa-si exprime parerea in privinta protestului lansat de tabloidul Daily Express. El a declarat ca este constient de ingrijorarile britanicilor cu privire la imigranti, dar a atras atentia ca este gresit ca acestea sa fie indreptate impotriva romanilor si bulgarilor. Numarul romanilor si bulgarilor ce vor veni in Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014 va fi incomparabil mai mic decat acela al polonezilor sositi in Marea Britanie in 2004, a spus liderul liberal-democrat Nick Clegg pentru LBC 97,3 Radio.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!