Petro Porosenko, noul președinte al Ucrainei

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 mai 2014

Miliardarul Petro Porosenko a ieșit învingător în cursa electorală pentru președinția Ucrainei, după ce mai mult de jumătate din voturile exprimate au fost în favoarea sa. CNBC se întreabă dacă noul președinte va fi capabil să rezolve cele mai arzătoare probleme ale țării. Sursa citată a grupat aceste sarcini într-un articol pe care l-a numit „Președintele miliardar al Ucrainei: Întrebarea de 64.000 de dolari”, făcând o analogie cu o emisiune televizată asemănătoare cu „Vrei să fii miliardar?”

Cea mai importantă problemă a noului președinte este fără doar și poate colaborarea cu Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a pus la îndoială legitimitatea alegerilor din Ucraina, însă cei doi lideri trebuie să ajungă la un acord în ceea ce privește criza din Ucraina. „O dispută pe prețul gazelor sau pe datoriile Kievului va tensiona și mai mult relațiile bilaterale. Uniunea Europeană s-a oferit deja să medieze conflictul, având în vedere că vor exista discuții pe această temă la 1 iunie. Mai mult, șeful statului rus a anunțat că este dispus să colaboreze cu omologul său ucrainean, însă rămâne de văzut dacă se va ține de cuvânt”, mai scrie sursa citată. Totodată, ținerea situației sub control este o altă provocare. În condițiile în care Crimeea pare că a fost pierdută pentru totdeauna, noul președinte trebuind să se concentreze pe regiunea din est și să controleze rebelii de acolo, pentru a evita o nouă secesiune.

Încrederea populației și susținerea celorlalți miliardari este o altă problemă.   „Petro Porosenko a lucrat în Guvern pe vremea lui Viktor Ianukovici, care a fost îndepărtat de la putere în urma protestelor de amploare de la Kiev și din restul țării. În consecință, el are misiunea de a demonstra populației că nu este doar un oligarh care continuă ideile fostului regim corupt. Oamenii de afaceri au o influență mare în Ucraina, așa că ei ar fi foarte utili șefului statului, în special în regiunile din est. De exemplu, Rinat Akhmetov abia acum s-a exprimat împotriva separatismului, iar Iulia Timoșenko, care a pierdut alegerile prezidențiale, ar putea fi și ea un pion important. Însă va reuși noul președinte să adune cât mai mulți oligarhi și oameni influenți alături de el? În plus, va reuși să îi convingă că reforma și orientarea către UE reprezintă cele mai bune soluții pentru țară?”, se mai întreabă cei de la CNBC.

Articolul mai amintește de starea economiei, care „e pe perfuzii”, iar o eventuală salvare venită din partea creditorilor internaționali ar putea fi scumpă, iar prețul gazelor naturale este în creștere. Petro Porosenko mai are de luptat și cu corupția, Ucraina fiind una dintre cele mai corupte țări din regiune. În fine, strategia pentru apărare a Ucrainei este un alt punct sensibil. „Kremlinul nu vrea ca Ucraina să adere la Organizația Nord-Atlantică (NATO), însă țara nu se poate apăra singură în acest moment. Așa că este posibil să se înarmeze cu ajutorul Occidentului, dar să nu intre în NATO? Mai mult, pentru a primi sprijinul economic din partea Occidentului, această țară trebuie să treacă de foarte multe obstacole și să implementeze reforme care vor afecta populația. Ucraina nu a reușit să urmeze criteriile stabilite de Fond, în ultimii 10 ani, nici sub un guvern pro-rus, nici sub unul pro-occidental.

„Pe scurt, Ucraina are unele dintre cele mai dificile probleme demografice, geopolitice, sociale și economice de pe planetă – așa că trebuie să parcurgă un drum lung până când va reuși să depășească această criză”, încheie CNBC.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!