Petrom ar putea reduce numărul de angajați

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 februarie 2016

Petrom și-ar putea reduce numărul de salariați din cauza petrolului ieftin. Compania nu rostește cuvântul „disponibilizări” deoarece poate să își reducă personalul prin diverse căi, cum ar fi desființarea posturilor ocupate de angajații care urmează să iasă la pensie.

Reprezentanții Petrom au declarat pentru Ziarul Financiar că reducerea numărului de salariați este doar una dintre măsurile pe care le ia în calcul în actualele condiții din piață. 16.200 de angajați lucrau pentru Petrom la finalul lunii septembrie. Numărul lor a fost în continuă scădere în ultima perioadă, chiar și în anii în care Petrom înregistra profituri record. 

De altfel, conform unui studiu al firmei de consultanță Deloitte, citat de Reuters, aproximativ o treime din producătorii de petrol la nivel global riscă să intre în faliment în acest an, din cauza prețului mic la petrol, care le afectează accesul la finanțare și capacitatea de a-și reduce datoriile.

Raportul a analizat peste 500 de companii listate, active în producția și explorarea de petrol și gaze, potrivit Mediafax.

Cele aproximativ 175 de companii care riscă falimentul au datorii totale de peste 150 de miliarde de dolari, iar scăderea prețurilor acțiunilor și a valorii activelor le afectează capacitatea de a obține fonduri.

„Aceste companii au amânat deznodământul cât de mult au putut, iar acum sunt în pericol să ajungă la faliment. Totul depinde de lichiditate”, a declarat William Snyder, șeful diviziei de restructurare companii la Deloitte.

Aproximativ 95% dintre producătorii de petrol pot extrage la costuri mai mici de 15 dolari pe baril, față de numai 65% la mijlocul anului 2014, ca urmare a îmbunătățirilor înregistrate de tehnologia de producție.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!