PF Daniel: Tinerii, afectați de criza spirituală

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 septembrie 2015

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, consideră că tinerii sunt cei mai afectați de actuala criză spirituală, aceștia fiind debusolați, fără ideal, fără dorința de a studia sau munci. PF Daniel mai spune că principala preocupare intelectuală sau culturală a unora dintre tineri se reduce la navigarea pe internet.

PF Daniel a declarat, recent, la Cluj-Napoca, la ceremonia de deschidere a „Întâlnirii tinerilor din Europa”, desfășurată în fața Catedralei Mitropolitane, că lumea materială, „limitată și trecătoare, este folosită în mod egoist ca și când ar fi singura sursă de fericire a omului”, informează Mediafax.

„Când lumea aceasta materială, limitată și trecătoare, este folosită în mod egoist ca și când ar fi singura sursă de fericire a omului, atunci se produce în societate o profundă criză spirituală, iar tinerii sunt, de cele mai multe ori, cei mai afectați”, a spus șeful bisericii.

„Într-o societate secularizată, unde credința și valorile spirituale sunt marginalizate, iar libertatea nu mai este asociată cu responsabilitatea, foarte mulți tineri sunt debusolați, fără ideal, fără dorința de a studia, fără dorința de a munci, preferând să fie mereu ajutați financiar de către părinți. Sunt tot mai mulți tineri a căror principală preocupare intelectuală sau culturală se reduce la navigarea pe internet, iar din acest motiv, mulți devin victime ale manipulării de tot felul, indusă de o anumită media, care promovează senzaționalul și non-valorile”, a mai afirmat patriarhul BOR.

Potrivit acestuia, printre aspectele crizei spirituale de astăzi se numără tensiunile dintre oameni, dintre bogați și săraci, dintre oamenii violenți și oamenii pașnici, dintre oamenii avari și oamenii generoși, dintre oamenii cinstiți și cei corupți.

„În societatea europeană individualistă de azi, tot mai mulți tineri bărbați nu se căsătoresc, iar tot mai multe femei tinere nu doresc să dea naștere copiilor. De aceea, Europa este singurul continent care astăzi îmbătrânește. La mulți tineri se constată o ignoranță spirituală sau o abordare superficială a informațiilor care privesc activitatea bisericii sau viața spirituală”, a mai spus PF Daniel.

Patriarhul BOR consideră că această criză de ideal și de orientare spirituală a vieții umane, care străbate în mod dramatic societatea europeană, „reprezintă pentru Biserică o provocare și o mobilizare de a se ocupa mai mult de problemele și aspirațiile tinerilor”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!