Piața auto, dominată de mașini second-hand

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 22 aprilie 2016

masiniTrei sferturi dintre autoturismele vândute în România sunt second-hand, iar impozitarea autovehiculelor nu ar trebui să țină cont de capacitatea cilindrică, pentru a stimula înnoirea parcului auto, în condițiile în care vârsta medie a mașinilor a crescut cu peste cinci ani după 2008, arată o analiză publicată de firma de consultanță PwC România, citată de News.ro.

În perioada 2008-2014, numărul total de autovehicule aflate în circulație în România a crescut cu 21%, până la 4,9 milioane, se arată în raport. Cea mai mare parte a creșterii a venit din importurile de mașini second-hand, ceea ce a dus la învechirea parcului auto național, mai ales de când formula taxei de primă înmatriculare a fost pusă în acord cu regulile comunitare, se arată în analiza PwC.

„Astfel, vârsta medie a parcului auto național a crescut de la 7,7 ani în 2008 la 12,9 ani în 2014, cu 4,6 ani mai mare decât vârsta medie a parcului auto din Uniunea Europeană. În același timp, ponderea autovehiculelor mai noi de doi ani a scăzut de la 22% din totalul parcului auto la doar 4%”, se arată în raport.

Vârsta medie a vehiculelor second hand înmatriculate în România este acum de peste 10 de ani.

„Constatăm că în ultimii șase ani de zile, de când formula taxei de primă înmatriculare a fost pusă în acord cu regulile comunitare, parcul auto din România a îmbătrânit simțitor, astfel încât, continuând în ritmul actual, vârsta medie a parcului auto va crește la 14 ani până în 2020, ducând la creșterea emisiilor poluante, dar și punând probleme de siguranța traficului”, a declarat Daniel Anghel, partener PwC.

Potrivit raportului, programul Rabla a fost eficient în stimularea procesului de înnoire a parcului auto, dar nu a putut schimba tendința generală a pieței. În plus, actualul sistem de taxare din România nu reușește să stimuleze într-o măsură satisfăcătoare înnoirea parcului auto. Rata anuală de înnoire a parcului auto, adică ponderea autoturismelor noi înmatriculate în totalul flotei auto, este de 1,4% în România, față de media europeană de 5,1%.

România a înregistrat un vârf de înmatriculări de autoturisme noi în 2007, urmat de o scădere abruptă în timpul crizei economice și o tendință constantă de scădere după aceea, se arată în raport.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

O parere la “Piața auto, dominată de mașini second-hand”

  1. Greta Spune:

    Vi&.omarillal#8230;lyau got me there….it is still EA, ssdd…same $hit, different day… ok then, they need other human simulations on the pc market that outdo EA’s. I’ve often wondered how EA cornered the market on sims and why no one else tried….look at all the god of war and call of duty type games on the market, knock-off d&d type games, theme park/farm simulators….but nary another people simulation game.

Spune-ti si tu parerea!