Piaţa bio, influenţată de români

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, UK, despre români pe data 21 ianuarie 2016

Londra_Twickenham Farmers Market_Sorina

Producţia şi vânzarea produselor bio este o ramură bine stabilită deja în industria alimentaţiei, o ramură care încearcă să scoată industria din alimentaţie. Piaţa eco promovează producătorii mici, care nu folosesc metode moderne de îmbunătăţire a recoltei. Autorităţile locale sprijină comerţul cu astfel de produse, organizând pieţe de desfăşurare, aşa-numitele „farmers’ markets”.

Produsele bio au devenit populare acum mai bine de două decenii, când primele pieţe şi magazine specifice apăreau în ţări dezvoltate precum Marea Britanie. De atunci, piaţa eco mondială s-a dezvoltat într-atât încât în 2009, ea valora peste 36 miliarde de lire, conform Federaţiei Internaţionale a Mişcării Bio în Agricultură (International Federation of Organic Agriculture Movements – IFOAM). Deşi această cifră reprezintă doar 1,7% din piaţa alimentară mondială, indicatorii arată că mişcarea bio este în continuă creştere (9% în fiecare an) şi se bucură tot mai mult de suportul consumatorilor.

Marea Britanie are deja numeroase ferme care funcţionează după normele create de IFOAM şi se pare că românii sunt foarte prezenţi în acest sector. Sectorul „organic”, după cum îl denumesc britanicii, este plin de conaţionalii noştri: fie că lucrează direct pământul, fie că modelează cu mâinile lor pâinea sau brânza, fie că o vând în pieţele eco.

Mişcarea bio a apărut în Europa vestică şi în SUA, acolo unde consumerismul a dus la cantităţi enorme de mâncare risipită şi aruncată. Astăzi, după o plimbare printr-o piaţă de produse bio din Londra, aflăm că şi România are o influenţă în sfera produselor bio, furnizând „material genetic”, reţete tradiţionale şi mână de lucru fermierilor britanici.

 

Bivolul şi gustul de acasă

Londra_Twickenham Farmers Market_Sorina si Ciprian

Twickenham Farmers Market este una din cele aproximativ 20 de pieţe săptămânale din Londra, unde producătorii britanici îşi expun produsele fără aditivi, fără potenţiatori de gust, obţinute fără uzul substanţelor chimice. Piaţa este mică, aici nu au voie să vândă decât cei care au certificate bio. Din cele aproximativ 15 standuri, trei sunt conduse de români. Nu afli acest lucru din prima, pentru că ei te servesc într-o engleză curată, aproape fără accent. Dar odată ce ai gustat nişte brânză de la standul unei ferme de lângă Bristol, începi să te întrebi de ce gustul îţi aduce aminte de acasă şi cum de britanicii fac un aşa de bun… caş şi o aşa de bună telemea… După cum românii stabiliţi în regat bine ştiu, brânza ca acasă este destul de greu de găsit pe teritoriul absolut al caşcavalului portocaliu, mult-iubitul „cheddar”.

Intrând în vorbă cu vânzătorii, am aflat că unele dintre sortimentele de brânză şi produsele lactate vândute în Londra de ferma Alhan Wood sunt făcute din lapte de bivoliţă. Şi de unde sunt aduse aceste animale, deloc răspândite şi prea puţin cunoscute pe meleagurile britanice? Din România.

 

Drumul brânzei

Ferma Alhan Wood este o afacere familială, întreţinută de-a lungul generaţiilor în regiunea Somerset, aflată în sud-vestul Angliei. În 1997 a apărut, însă, o schimbare în tradiţia fermei de a creşte doar vite: au fost aduse primele bivoliţe, din România. În urma călătoriilor în ţara noastră, familia a început să iubească produsele lactate româneşti şi să se intereseze cum ar putea să le aducă şi în ţara lor. Aşa a venit ideea importării unei mici turme de bivoli.

 

trimiteri-sus-4

Oportunitate: TVA-ul și self-employment-ul fac pereche bună

Micii româneşti au cucerit Greenwich Market

Pasiune in alb si negru

AM AFACERE IN UK!

trimiteri-jos-4

 

Fermierii au cerut şi câteva reţete de brânză de la prietenii lor români, după cum confirmă website-ul lor. Având această bază, ei au început să experimenteze şi să creeze mai multe tipuri de brânză din laptele bivoliţelor, cu care, de-a lungul anilor, au câştigat numeroase premii la competiţii regionale şi naţionale din Anglia.

Astfel, din 1998, fermierii au început să vândă brânză de inspiraţie românească în sud-vestul Angliei, iar succesul avut i-a făcut să se extindă. Pe parcurs, ei au renunţat la majoritatea vitelor pe care le creşteau, focusându-se pe creşterea bivoliţelor. Mica turmă de 25 de cornute aduse acum 16 ani s-a transformat astăzi într-o adevărată cireadă de 200 de capete. Astăzi, ei aprovizionează numeroase restaurante şi pizzerii din Londra şi, de asemenea, sunt prezenţi la aproximativ 10 pieţe eco din metropolă.

 

Cine învârte roata

Londra_Twickenham Farmers Market_Mateo

Cum se asigură britanicii de la Alhan Wood de bunul mers al lucrurilor la fermă? Au angajat lucrători români. Ciprian este din Braşov şi a venit acum patru ani în Anglia. În ţară el a făcut taximetrie, nu ştia mare brânză despre facerea… brânzei. Însă, în aceşti patru ani, nu numai că a învăţat să facă el brânza, dar i-a învăţat şi pe următorii români angajaţi la fermă să producă mult apreciatele sortimente din lapte de bivoliţă. El este astăzi mâna dreaptă a proprietarei, fiind implicat în toate procesele: de producţie, de livrare săptămânală la restaurante şi la cele 10 pieţe de fermieri, şi de vânzare. „La început, când lucram pentru ei, nu exista o reţea sigură de clienţi şi niciun profit real din vânzările la piaţă. Am venit cu idei de prezentare a mărfii, care nu numai că au îmbunătăţit igiena, dar au şi mărit profitul. Să lucrezi la o fermă e destul de greu, pentru că ziua de lucru e de 16 ore, noroc că sunt şi pauze între etapele prin care trebuie să treacă laptele şi brânza”, ne povesteşte Ciprian.

Românul ne-a explicat şi despre metodele de atragere a cumpărătorilor pe care le-a încercat în pieţele londoneze, cu care a avut succes. Aplicând regulile de bază ale comerţului şi înţelegând psihologia britanicului, Ciprian a reuşit să aducă mulţi clienţi fideli fermei. De-a lungul anilor, printre vânzătorii produselor s-au numărat şi câţiva români, aduşi sau găsiţi prin intermediul lui Ciprian. Săptămâna trecută am întâlnit-o pe Sorina, care lucrează pentru fermă de aproape un an, suplimentându-şi veniturile cu un job de sâmbătă, când vinde produsele fermei.

Două standuri mai departe, un alt român vinde brânză, de această dată tradiţionalul „cheddar” englezesc. Dacă mai faci o tură printre standuri, îl poţi găsi şi pe Mateo, originar din Piatra Neamţ, care vinde produsele unei alte ferme, de această dată de legume şi fructe. În afară de pieţe, şi el face livrări de produse proaspete la restaurante din Londra şi la cantinele unor mari companii şi instituţii care oferă angajaţilor prânzul.

Toate aceste ferme sunt prezente nu numai la Twickenham, ci şi în celelalte pieţe de fermieri din Londra. După cum ne spun Mateo, Sorina şi Ciprian, ei au întâlnit mulţi alţi români în preumblările lor la pieţe eco. Fie cumpărători, fie vânzători sau distribuitori, ei sunt prezenţi aproape în fiecare piaţă. Din celelalte locaţii pentru pieţe eco, amintim pieţele din Balham, Brixton, Ealing, Islington, Marylebone, Parliament Hill, Parson’s Green, Swiss Cottage, Walthamstow.

Autor articol: Anamaria Sandra
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!