Piaţa muncii, în amorţire

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 5 mai 2014

Creşterea economică peste aşteptări de anul trecut nu s-a reflectat şi într-o redresare a pieţei muncii: salariile au fost majorate nesemnificativ, numărul de angajaţi din economie a crescut doar cu 50.000 de persoane, iar şomajul a rămas la un nivel de peste 7%, relevă o analiză a Ziarului Financiar.

Companiile au făcut 35.000 de noi angajări în ianuarie 2014, „soldul” salariaţilor din economie la începutul acestui an fiind de 4,36 de milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Totuşi, economia mai are de recuperat peste 400.000 de locuri de muncă „pierdute“ în anii de criză, însă firmele au fost prudente în materie de noi angajări şi au preferat să rămână pe o structură de personal „subţiată”.

Tendinţa de creştere a  efectivelor de personal nu va dura pe tot parcursul anului decât în anumite sectoare economice, spun specialiştii în recrutare.

„Observăm o scădere a numărului de noi angajări per ansamblu, iar companiile care fac angajări caută mai ales specialişti, care nu reprezintă recrutări de volum, în timp ce majoritatea celor fără loc de muncă au lucrat în producţie, sector în care nu doar că nu se fac angajări, dar în care încă se fac concedieri”, a spus, citată de Ziarul Financiar, Oana Datki, managing partner pentru Europa de Sud-Est al firmei de recrutare şi consultanţă în resurse umane Consulteam.

Ea a mai declarat că cele mai multe angajări se fac în IT şi outsourcing, iar o altă tendinţă de pe piaţă este că se fac din ce în ce mai puţine înlocuiri, în sensul că, atunci când se vacantează un post, atribuţiile angajatului care a plecat se împart pentru restul angajaţilor. „Proiecte de investiţii nu prea mai sunt, afacerile nu au crescut pe măsura aşteptărilor, aşa că nici un volum mare de noi angajări nu se mai justifică”, a mai afirmat Datki, potrivit Mediafax.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!