Piata muncii britanice, in revenire surprinzatoare

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 22 ianuarie 2014

Rata somajului in Marea Britanie a scazut pana la 7,1%, ca urmare a reducerii cu 167.000 a numarului persoanelor fara un loc de munca din aceasta tara, in ultimele trei luni ale anului trecut, informeaza BBC News in editia online din 22 ianuarie. Scaderea este una record, o asemenea diminuare a volumului somerilor ne mai inregistrandu-se in regat din 1997, se precizeaza in acelasi articol care citeaza datele comunicate recent de Oficiul National de Statistica (ONS).

Actuala evolutie pozitiva de pe piata muncii a fost anuntata dupa ce, inainte cu o zi, speciasitii de la Fondul Monetar International au prognozat ca economia britanica va cunoaste in acest an cea mai mare crestere economica dintre statele europene.

Cei mai multi analisti economici au fost surprinsi de scaderea anuntata referitoare la numarul persoanelor care nu au un loc de munca. Estimarile lor anterioare sugerau ca pragul de 7% al ratei somajului ar urma sa fie atins cel mai devreme la finele anului in curs.

Reprezentantii Bancii Angliei au recunoscut la randul lor, ca nu se asteptau la aceasta evolutie pozitiva a pietei muncii. Ei sustineau in trecut ca, in momentul in care rata somajului va ajunge la 7%, intentioneaza sa creasca rata dobanzii de referinta mentinuta la o valoare minima de 0,5% de peste cinci ani. Recent, ei au revenit asupra declaratiilor anterioare, sugerand ca nu vor face anuntatele modificari prea curand.

„Crearea de noi locuri de munca si cresterea numarului persoanelor care muncesc constituie una din principalele preocupari ale guvernului, in vederea consolidarii economiei nationale. In consecinta, consideram aceste cifre ca un semnal incurajator”, a comentat Esther McVey, ministrul pentru ocuparea fortei de munca din cabinetul Cameron, pentru BBC News.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!