Piața Vauxhall: plimbări, chilipiruri și gustări… românești

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Timp liber pe data 8 iulie 2015

Londra_Piata Vauxhall

Tarabe încărcate cu haine, suporturi pline cu genți ce le imită aproape perfect pe cele ale marilor brand-uri, pături întinse direct pe jos acoperite până la refuz cu tot felul de chilipiruri, cercei și brățări lucrate manual de câțiva jamaicani, biciclete sau schiuri, fie noi, fie second-hand. Unelte de pescuit, piese auto, flori, CD-uri și toată gama de aparatură electrică și electrocasnică. Peste toate aceste lucruri întinse pe zeci de metri plutesc la fiecare colț mirosuri de pește, mâncare chinezească și chiar de mici românești.

În câteva cuvinte, Piața Vauxhall. O piață care le aduce aminte românilor care o frecventează de atmosfera bazarurilor de acasă, ne povestește Marian A., un român de 37 de ani din Bacău pentru care aproape orice duminică începe dis-de-dimineață cu o plimbare în Piața Vauxhall.

————————————–

„Am fost de câteva ori și prima senzație a fost asemănătoare cu cea pe care o aveam când mergeam în bazarurile rusești de acasă. Doar că aici, în Vauxhall, totul pare mai plin de viață. E mai animat, mai colorat. Mâncărurile de pe margine fac diferența și e chiar interesant. Te îmbie care mai de care cu mirosuri și condimente. Mi-am cumpărat câteva lumânări, bețișoare parfumate dar și lucruri vintage. O vază frumoasă din cupru pe care am dat doar trei lire, niște statuete și niște brățări și cercei hand-made de la standul unor jamaicani.”

Maria, 28 de ani, despre Piața Vauxhall

————————————–

 

Piața de duminică…

De mai bine de doi ani de zile, fie vară, fie iarnă, duminicile încep aproape la fel pentru Marian A. La ora 8 dimineața, românul de 37 de ani povestește că deja se plimbă printre tarabele pline cu tot felul de chilipiruri din Piața Vauxhall (6A South Lambeth Place, SW8 1SP London, www.vauxhallstreetfood.co.uk). Pentru el, piața care se deschide în fiecare duminică dimineață a devenit un loc de relaxare. Un loc unde se întâlnește cu alți români dar și un loc unde poate savura preparate românești.

„În doi ani de zile de când am fost prima dată în PiațaVauxhall, cred că pot să număr pe degetele de la mâini duminicile în care nu am fost acolo. Doar când sunt plecat în România, când mai lucrez sau când plouă și e urât afară nu mă duc. În rest, mai ales acum vara, merg în fiecare duminică dimineață. E un fel de market de stradă, pentru cei care nu au fost niciodată, un fel de bazar rusesc, care durează doar câteva ore. Începe dimineața devreme și pe la 10-11 lumea deja începe să își strângă lucrurile. Sunt mulți vânzători care își amplasează tarabele cu noaptea în cap, astfel că e bine să fii prezent la primele ore dacă ești în căutare de chilipiruri sau dacă vrei să mai cumperi ceva pentru casă”, ne povestește românul din Bacău.

————————————–

„Nu merg des, dar o dată la câteva săptămâni tot mă duc. De obicei, îmi iau cele necesare în bucătărie și în baie de acolo. De la hârtie, șervețele umede, soluții de curățenie și până la castroane și oale. Sunt mai ieftine și unele chiar sunt de calitate. Ultima achiziție a fost o placă de păr. De fapt, a fost o ofertă: am dat 50 de lire pe un feon, o placă și un aparat de epilat. Plus că e atmosferă de piață, cu muzică, mâncare, tot felul de lucruri mărunte și îmi place asta. Mă relaxează…”

Aida, 35 de ani, despre piața Vauxhall

————————————–

 

Orice, pentru orice buzunar

Piața Vauxhall din sudul Londrei pare a fi și locul de unde mulți români își cumpără lucrurile necesare pentru casă. Sunt mai ieftine și, uenori, chiar pot negocia prețul. De exemplu…

„Eu am cumpărat din piață o grămadă de lucruri pentru casă. Lucruri bune și noi. Există într-adevăr și lucruri second-hand, dar majoritatea sunt noi, cel mai probabil sunt confiscate, de aceea sunt și mai ieftine. Am luat un aspirator de casă, unul de mașină, un TV Stand, un birou, cuțite de bucătărie (extrem de bune), bocanci de muncă, pantofi (chiar de la Clarks), unelte de pescuit pentru un prieten din România și multe altele. De exemplu, pe aspirator am dat 35 de lire, dar este unul nou și mare (George Hoover), pe TV Stand am dat doar 10 lire, era second-hand. Apoi, tot la mâna a doua, am luat două biciclete pe care am dat 40 de lire. E un loc unde găsești de toate, cam orice ai nevoie pentru casă: de la bețișoare parfumate, brichete, lumânări, jocuri, haine, încălțăminte și până la mâncare. Sunt câțiva producători de carne care vin acolo cu van-uri frigorifice. Astfel că mulți cumpără carne de pui sau de vită direct de la producători. Însă eu, chiar dacă sunt duminică de duminică acolo, nu am luat niciodată. Din motive strict personale: nu prea îmi place cum miroase și prefer să cumpăr carne direct din supermarket-uri, dar aceasta este doar preferința mea. În schimb, cred că am încercat toate preparetele gătite direct acolo pe tarabe: pui la rotisor, coaste, pește prăjit, fructe de mare, mâncare chinezească…” ne spune Marian.

————————————–

Miros de mici în Piața Vauxhall

 

„De ceva timp, cred de anul trecut, miroase românește prin Piața Vauxhall. La început nici nu mi-a venit să cred. Sunt români care au grătare, frigidere și tarabe din acestea mobile și vin acolo cu mici. Mereu e coadă la ei. Unul dintre ei mi-a spus că e nevoie de o licență pentru a vinde în orice piață din Londra. E un fel de aprobare pe care trebuie să o primești de la administratorii pieței și, din ce îmi amintesc, este nevoie și de un certificat sanitar de la Council. Nu părea a fi o procedură greoaie. Cei care vor să mănânce un mic cu muștar pot merge duminica în Piața Vauxhall.”

Marian A. 37 de ani, un român care merge frecvent în Piața Vauxhall

————————————–

 

Se aude românește la tot pasul

Nu numai că miroase românește în Piața Vauxhall, dar se și aude.  Marian povestește că din ce în cei mai mulți români vin duminica dimineața acolo să se plimbe sau să cumpere chilipiruri:

„Nu e duminică în care să nu aud vorbindu-se românește pe lângă mine. Uneori aud doar așa în treacăt, alteori aproape că nu realizez că sunt de fapt în Londra și nu într-o piață din România, pentru că aud la fiecare colț și la fiecare pas vorbindu-se românește. În ultima vreme vin din ce în ce mai mulți români. Nu am intrat niciodată în vorbă cu ei, dar majoritatea vin acolo pentru lucrurile ieftine. Mai ales cei care lucrează în construcții și mai au nevoie de scule, pot cumpăra cele necesare la prețuri mai mici, plus că le pot lua și second-hand. Un coleg de muncă se îmbracă și se încalță doar de acolo. La fel și soția lui. Este un loc interesant. Eu merg aproape în fiecare duminică, pentru că locuiesc la doar 15 minute de piață. Plus că mai nou lucrez într-un site din apropiere și mă întâlnesc acolo cu colegii. Mai stăm la un mic și la un pahar de vorbă…”

————————————–

„Sincer, eu nu m-aș duce acolo în fiecare duminică. Nici măcar o dată pe lună, pentru că m-aș plictisi. Am fost într-un an de vreo trei ori dar a fost suficient și nu spun asta pentru că mi-a displăcut. Chiar dimpotrivă! E un loc pe care îl recomand celor care vor să își mai cumpere una-alta prin casă sau cei care sunt căutare de chilipiruri. Față de Portobello Road, aici prețurile sunt chiar mici. Eu mi-am luat câteva lucruri pentru mașină, CD-uri. De fapt, acesta este și motivul pentru care merg în Piața Vauxhall… să văd ce mai descopăr pentru mașină.”

Radu, 25 de ani, despre Piața Vauxhall

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!