Picturile lui Adrian Ghenie confirmă din nou la Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 22 mai 2016

uk-adrian-ghenie-confirma

2,27 milioane de euro este prețul cu care s-a vândut săptămâna trecută lucrarea „Self-Portrait as Vincent Van Gogh” în cadrul prestigioasei case de licitații Sotheby’s din Londra, alăturându-se altor câteva picturi „de milioane” ale artistului român.

Lucrările lui Adrian Ghenie continuă să se vândă la licitații cu mult peste estimările specialiștilor. „Self-Portrait as Vincent Van Gogh” s-a tranzacționat miercurea trecută cu suma de 2,27 milioane de euro, de 9 ori mai mult decât estimările Sotheby’s New York, în timp ce lucrarea „The Sunflowers in 1937” a fost vândută în februarie anul acesta, tot la Sotheby’s Londra, la prețul de £3.117.000, cu mult peste estimările inițiale de £400.000 – £600.000.

De altfel, prețul de tranzacționare obținut de „The Sunflower in 1937” reprezintă și recordul personal al artistului român.

Pentru clarificare, aceste sume nu sunt încasate de Adrian Ghenie, ci le-au primit proprietarii lucrărilor – Galeriile Pace din New York în cazul „Self Portrait as Vincent Van Gogh”, respectiv Galeriile Judin din Berlin în cazul „The Sunflower in 1937”.

În 2014, o altă lucrare a lui Ghenie, „The Fake Rothko”, a fost vândută la aceeași casă de licitații de renume londoneză cu nu mai puțin de £1.426.000.

Artistul român Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piața internațională de artă în ultimii ani, fiind reprezentant al noului val al artei vizuale românești. Românul s-a aflat pe primul loc într-un top al celor mai tranzacționați și apreciați artiști din lume în 2014, realizat de site-ul artnet.com.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!