Pierderi de 4 miliarde de dolari prin accidentele rutiere

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 decembrie 2009

AccidentAccidentele rutiere din România costă, anual, aproximativ 4,1 miliarde de dolari, sumă calculată luând în considerare preţurile de anul trecut, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Ţara noastră se află astfel pe locul cinci în Europa şi Asia Centrală, din punctul de vedere al costurilor provocate de accidentele rutiere, se arată în studiul „Moarte pe roţi”, publicat pe site-ul instituţiei, relatează Ziare.com. În România există, în medie, 2.794 de decese cauzate de accidente rutiere, potrivit datelor adunate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Eurostat şi Banca Mondială, şi 126 de decese la un milion de locuitori. Astfel, costul economic per deces este de aproape 889.000 de dolari, în condiţiile în care produsul intern brut pe cap de locuitor este de circa 12.700 de dolari.

Pe primul loc în regiune se situează Rusia, unde accidentele rutiere costă, anual, 34,3 miliarde de dolari, fiecare din cele 34.500 de decese anuale costând câte 1,13 milioane de dolari. Turcia, deşi are un nivel mult mai scăzut al deceselor, cu o medie de 4.500, este pe locul al doilea din punctul de vedere al costurilor, cu 14,1 miliarde de dolari. Polonia cheltuieşte, anual, 10 miliarde de dolari, având o medie de aproape 5.600 de decese, iar Ucraina are costuri economice de 5,3 miliarde de dolari, la o medie 7.000 de morţi în accidentele rutiere.

 

Presiune pe serviciile sociale

 „Condiţiile nesigure de trafic în ţările din Europa şi Asia Centrală (ECA) au implicaţii negative majore asupra economiilor şi sănătăţii societăţii. Tratarea victimelor accidentelor rutiere se dovedeşte a fi o povară foarte grea asupra serviciilor sociale din aceste ţări. Accidentele rutiere reprezintă o cauză majoră a deceselor şi invalidităţii, afectând, în special, tinerii şi persoanele apte de muncă”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

„Impactul uman al accidentelor este enorm. Familii întregi trec sub limita sărăciei din cauza morţii celui care câştiga banii sau a costurilor pentru serviciile medicale pentru victime. Însă creşterea acestei tendinţe devine o problemă naţională, contribuind la criza demografică şi impunând o povară suplimentară asupra unor economii şi aşa slabe, pierzându-se miliarde de dolari în fiecare an”, a precizat Abdo Yazbeck, manager al departamentului de Sănătate în cadrul Băncii Mondiale.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!