Pierderi pentru bănci

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 6 februarie 2015

Sistemul bancar a înregistrat după primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58 miliarde lei, în contextul procesului de scoatere a creditelor neperformante în afara bilanţurilor băncilor. Anunţul a fost făcut săptămâna trecută de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat recent în Parlament că băncile au înregistrat anul trecut pierderi cumulate „mult mai mari” de 2 miliarde de lei, cât s-a consemnat la finele lunii septembrie, acest nivel fiind deja depăşit în luna noiembrie, iar în decembrie s-au adâncit.

Cinteză explică pierderile masive ale sistemului bancar prin valoarea ridicată a provizioanelor pe care instituţiile de credit au fost nevoite să le constituie pentru acoperirea creditelor neperformante, mai ales în contextul curăţării bilanţurilor. Acest proces a început din vara anului trecut, după o directivă a BNR.

El a precizat că nu toate băncile s-au aliniat cerinţelor BNR de a-şi curăţa portofoliile, până la sfârşitul lunii septembrie, cu promisiunea că vor încheia demersurile până în decembrie.

Sistemul bancar a încheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, în condiţiile în care 23 de bănci au raportat un profit de 2,05 miliarde lei, iar 17 bănci au avut pierderi însumate de 1,55 miliarde lei.

În 2012, sistemul a raportat pierderi de 2,3 miliarde lei, iar în 2011 un rezultat negativ de 777 milioane lei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!