Pilon Ltd. Locul unde orice constructor poate deveni manager

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă pe data 9 februarie 2015

Londra_Pilon

Pilon Ltd este de peste 10 ani cea mai importantă companie de construcții care angajează români pe piața de profil din Marea Britanie. Florian Moldoveanu, fondator și director general al firmei a dezvăluit pentru Diaspora Românească modul în care a reușit să atragă în compania sa sute de constructori originari din România; și cum a dezvoltat o academie de formare profesională unde orice muncitor poate deveni unul dintre viitorii manageri ai firmei.

 

Pilon.

Primul nume în construcțiile britanice pentru români

Diaspora Româneasca: Pilon Ltd are peste zece ani de existență. Cum a început povestea Pilon?

Florian Moldoveanu: Firma a început în urmă cu un deceniu. A fost înființată de mine împreună cu un grup de prieteni. Ne-am focusat încă de atunci pe oportunitatea pe care o reprezentau programele guvernamentale pentru îmbunătățirea locuințelor sociale din Marea Britanie. Inițial ne-am desfășurat activitatea doar în Londra și împrejurimi. Ulterior ne-am estins și în zona de sud-vest a țării, pentru ca în prezent acoperim integral partea de sud a Angliei.

 

D.R.:  A fost un succes continuu sau au existat și perioade dificile?

F.M.: Ne-am înființat în 2004 și în primii trei-patru ani de zile, până la criza financiară am avut o creștere fenomenală, foarte rapidă. Am crescut în numai trei ani de la o echipă de 20 de oameni la o companie pentru care lucrau cateva sute de muncitori. Asta pentru că aduceam ceva nou pe piața de profil. Ofeream lucrări foarte calitative și aceasta exclusiv pe fondul hărniciei românului emigrant stabilit în această țară. De la bun început ne-am dorit să devenim primul nume, cea mai importantă companie de construcții care îi întâmpină în Marea Britanie pe românii dornici să lucreze în construcții.

 

D.R.: Și ați reușit?

F.M.: Da, fiindcă am făcut eforturi să devenim o companie care să ofere siguranță și profesionalism pentru români – oameni de calitate veniți aici pentru a face treabă. Acum zece ani nu există așa ceva pe piața muncii britanice. Românii erau abuzați în Marea Britanie atât în construcții cât și în alte sectoare, de către angajatorii români ca și de companiile britanice. Nu aveau drepturi. Noi am pornit cu un set de valori foarte clare bazate pe respectul față de oameni. Am oferit de la început programe de instruire inclusiv pentru cei care nu au o calificare și nu cunosc meserie, în condițiile în care aceștia dovedesc o atitudine favorabilă, pozitivă și își doresc să se dezvolte profesional.

 

Academia Pilon

D.R.: Cât de importante pot fi programele de instruire profesională pentru un muncitor constructor?

F.M.: Sunt extrem de importante. Noi am creat parctic, în cadrul firmei, un departament special exclusiv pentru „training”. Este vorba de Academia Pilon lansată în urmă cu opt ani. Am format în acest fel peste 140 de manageri din rândul muncitorilor. Când spun manager mă refer la toate nivele de lider începând de la șef de echipă pe șantier și până la director de divizie. Pentru că nu poți să fii nici măcar șef de echipă fără să îți însușești anumite instrumente specifice pentru a putea să conduci oameni, să iei decizii în probleme financiare, legate de costurile unei lucrări sau să porți o discuție cu clienții, cu beneficiarii lucrărilor pe care echipa ta le realizează. Sunt lucruri care trebuie învățate, aplicate și repetate, pe care nu ai cum să le cunoști chiar dacă ești un muncitor foarte bun, inteligent și onest. Asta înseamnă că selectăm tot timpul muncitorii cei mai buni pe care îi considerăm potriviți pentru a avansa profesional și aceștia beneficiază de un program de pregătire care durează șase luni, în paralel cu activitatea lor pe șantier.

 

D.R.: Ați obținut performanțe investind în calificarea oamenilor?

F.M.: Prin această filosofie și prin atitutinea noastră față de oameni ne-am creat un brand. Iar în prezent orice om care nu știe nimic despre construcții și nu a pus niciodată mâna pe scule, dar vrea să lucreze în acest domeniu și să câștige bani poate să vină la Pilon. Îl învățăm noi meserie.  Singura condiție este să dovedească o atitudine pozitivă față de muncă. El poate apoi evolua până la nivel managerial. Credem că în fiecare om există dorința de se îmbunătăți continuu.

Datorită acestei filosofii am devenit cunoscuți ca un agajator model pe piața britanică a construcțiilor. În urmă cu trei ani am câștigat primele premii pentru rezultatele noastre. Am fost recunoscuți ca una dintre cele mai inovatoare firme din domeniul construcțiilor din această țară, pentru deschiderea noastră spre noi tehnologii. Dar cel mai important premiu și cel mai drag mie a fost cel din 2013, pentru cea mai bună companie de construcții din Marea Britanie în dezvoltarea de programe de training. Premiul ne-a fost acordat de Construction News cea mai importantă publicație de profil din Regatul Unit. În 2014 am luat locul II și în 2015 sperăm să ajungem din nou pe podium în aceași competiție.

 

O companie „britanică” cu sute de români

Londra_Pilon1

D.R.: Câți muncitori lucrează în acest moment pentru Pilon și câți dintre aceștia sunt români?

F.M.: Ne apropiem de 500 de persoane, incluzând aici angajații și pe cei care lucrează ca subcontractori, având statut de muncitori pe cont propriu. Iar aproximativ 60 dintre aceștia se află la nivele de management ori în departamente de suport. Marea majoritate a lor sunt români. Avem câțiva polonezi și britanici, însă peste 75% din totalul muncitorilor de pe șantiere sunt români. În managementul operațional, raportul este de 50%-50%. Doar în departamentele de suport,  adică în cel de vânzări sau în cel de training sunt mai mulți britanici.

 

D.R.: Orice român ajuns în Regatul Unit poare încerca să lucreze pentru Pilon Ltd?

F.M.: Orice român poate să vină la noi, mai ales după 1 ianuarie 2014. Ne considerăm o platformă unde poate ajunge orice persoană talentată, cu atitudinea mentală corespunzătoare și care vrea să se dezvolte, să învețe și să evolueze din punct de vedere personal sau profesional. Un astfel de om va beneficia de tot suportul nostru. Investim în pregătirea profesională a fiecărui individ care lucrează pentru Pilon, fie că este muncitor sau manager. Și avem convingerea că  procedând astfel, rezultatele muncii celor care ne sunt alături se vor reflecta, generând creșterea profitabilă a companiei.

 

D.R.: Cât de mult s-au schimbat lucrurile pentru constructorii români din Regatul Unit după 1 ianuarie 2014, data liberalizării pieței muncii în UE pentru români și bulgari?

F.M.: Până la 1 ianuarie 2014 era dificil din punct de vedere al actelor, al obținerii de Work Permit – acele carduri colorate – care permiteau românilor să lucreze legal în Marea Britanie. Acum orice român poate să devină angajat cu drepturi depline.

Vreau să subliniez însă că, La Pilon, nu oferim angajare oricui. Trebuie parcurși niște pași în urma cărora să fim convinși că persoana respectivă merită o investiție din partea noastră în respectivul pachet de angajare. De aceea am dezvoltat în ultimii ani un program numit „Key Worker”, adică destinat muncitorilor de bază. Este vorba de propriul sistem de evaluare a activității fiecări persoane pentru a identifica dacă aceasta are atitudinea mentală necesară, dovedește seriozitate la locul de muncă și are relații constructive cu colegii și conducerea firmei, dar și cu clienții companiei. Doar celor care au ajuns la stadiul de Key Worker li se propune pachetul de angajare, după ce au petrecut o anumită perioadă în această poziție. Angajarea le conferă o anumită siguranță a locului de muncă, dar și numeroase avantaje, respectiv concediul de odihnă plătit de patru săptămâni, contribuții la pensie suporate de noi, prioritate la programele de pregătire profesională desfășurate în cadrul firmei. Viitoriii manageri Pilon sunt recrutați numai din rândul acestor Key Worker-i pe care îi introducem în programele Academiei Pilon Management.

————————————–

„Ne mândrim că suntem cea mai mare firmă din Marea Britanie înființată de români și pentru care lucrează români.”

Florian Moldoveanu, General Manager la Pilon Ltd

————————————–

 

Managerii Pilon, „vânați” de concurență

D.R.: Cât câștigă un manager la Pilon?

F.M.: Salariile oferite de noi la acest nivel sunt cele mai mari comparativ cu alți competitori de pe piața britanică a construcțiilor. O persoană care ajunge Key Site Manager (șef de echipă) va câștiga între 45.000 și 50.000 de lire sterline pe an, în funcție de performanță. Din cunoștințele mele, în sectorul nostru de activitate, nu există șefi de echipă mai bine plătiți. Iar cei ce avansează și mai mult devenind șef de șantier, coordonând activitatea mai multor echipe, pot ajunge la salarii anuale de peste 65.000 de lire sterline. Aceștia au și alte multe beneficii: concedii de odihnă mai mari, pensii mai mari și numeroase condiții extrem de atractive.

Cea mai mare performanță pe care o poate atinge cineva în ierarhia profesională este aceea de a deveni unul dintre directorii Pilon. Am avut doi colegi care au plecat de jos și au ajuns la acest nivel, bucurându-se de pachete salariale foarte mari, proprționale cu răspunderea pe care o presupune o asemenea funcție.

 

D.R.: Există și oameni care pleacă de la Pilon?

F.M.: Prezența în echipa Pilon este ca un parcurs, ca o călătorie. Pentru unii aceasta durează doar trei luni, adică pe durata derulării unui anumit proiect. Pentru alții poate fi vorba de zece ani… Avem colegi care au fost aici de la începuturile existenței companiei. Așa este Mădălina, actualul nostru manager financiar care a fost și primul angajat al acestei firme.

Dar, bineînțeles, sunt oameni care mai și pleacă de la Pilon. Sunt persoane care se folosesc de această „platformă” pentru a pleca în alte organizații. Petrec o vreme la noi și evoluează din punct de vedere profesional, iar ulterior se îndreaptă spre alți angajatori din industria construcțiilor. Dar și acest aspect are partea lui frumoasă, de care sunt foarte mândru… Pentru că în ultimii trei-patru ani, din ce în ce mai multe firme mari de construcții au început să vâneze managerii crescuți de Pilon. Cei mai buni oameni ai noștri sunt căutați săptămânal de agențiile de recrutare. Știu personal opt mari companii care au oferit și continuă să ofere poziții de management oamenilor de la Pilon. Iar acest lucru mi se pare ceva care ne dovedeşte că pregătirea profesională pe care o oferim muncitorilor şi managerilor noştri este apreciată de competitori. Ne mândrim cu acest lucru, dar asta nu înseamnă că încurajăm această vânătoare sau că nu ne doare când un bun manager sau inginer pleacă la un competitor…

 

Trei luni pentru a deveni Key Worker:

„Om de bază” la Pilon

D.R.: Ce trebuie să facă un român proaspăt venit din România pentru a ajunge să lucreze la Pilon?

F.M.: Sunt patru categorii de români care pot ajunge la compania noastră și anume:

 1. Românul care nu a mai lucrat niciodată în construcții, a venit aici ca emigrant și a lucrat în alte industrii, în ferme sau restaurante, dar a auzit că se pot câștiga bani în construcții. Atât timp cât aceștia au o atitudine pozitivă suntem deschiși și gata să îi primim în echipa noastră. Îi așteptăm la centrul nostru de recrutare din zona Wembley (nord-vestul |Londrei). Putem să le oferim câteva posibilități imediate, pentru că sunt meserii care se pot învăța foarte repede. Așa este meseria de vopsitor sau punerea de parchet ori de linoleum și mochetă. La fel este și instalarea de panouri solare pe acoperiș sau funcția de gestionar de materiale pe șantier. Asta pe lângă posturile de muncitori necalificați…
 2. Românul care vine în țara aceasta ca meseriaș, dar nu a mai lucrat în Marea Britanie. Și pe aceștia îi așteptăm în zona Wembley în fiecare sâmbătă dimineață. Ei vor trece printr-un program de testare ți informare la același centru de recrutare dotat cu spații speciale și bacuri de lucru. În felul acesta, cei care dovedesc pricepere vor ști exact care sunt cerințele în momentul în care încep activitatea pe șantier;
 3. Românul care vine din sudul Europei, care este deja un veteran emigrant. Acesta nu este la prima ieșire din România, are atitudinea necesară pentru a reuși și a venit în Marea Britanie pentru că aici este o economie mai bună. Sunt însă meserii care sunt sensibil diferite în Marea Britanie față de modul în care se practică acestea în alte țări din Europa, incluzând România. Așa este de pildă gleduitorul. Aici nu există gled ci se folosește plaster. Este vorba de un alt sistem. De aceea cei care vin și s-au specializat în această meserie vor avea nevoie de un scurt program de învățare. Nu durează mai mult de 2-3 ore;
 4. Românul cu experiență în management, la orice nivel; îl așteptăm de asemenea să ne cunoaștem la centrul nostru de recrutare din Wembley. Mă refer inclusiv la inginerii constructori cu experiență. Poate că aici, în Marea Britanie, regulile sunt diferite, dar principiile sunt aceleași.

 

D.R.: Ce se întâmplă cu românii care nu au actele necesare pentru a lucra în Marea Britanie?

F.M.: Partea frumoasă este că momentul 1 ianuarie 2014 a trecut. Suntem în 2015… Există un sistem prin care pot să înceapă lucrul foarte, foarte rapid, iar noi îi îndrumăm și îi informăm care este procedura pe care trebuie să o parcurgem. Românii sunt acum europeni cu drepturi depline în Regatul Unit. Tot ce ne interesează este atitudinea mentală pozitivă a celor care vor să muncească pentru noi. În rest, nu există probleme nici măcar în privința necunoașterii limbii engleze. Avem cursuri gratuite în care românii sunt învățați mai întâi termeni specifici, folosiți pe șantier și pe urmă elemente de la nivel conversațional al limbii engleze.

 

D.R.: În cât timp poate ajunge un român nou venit în Marea Britanie până la nivelul de Key Worker?

F.M.: Sunt necesare minimum trei luni dacă știe limba engleză. Deoarece pentru a deveni Key Worker este necesară cunoașterea limbii engleze la un nivel mediu. Deci un român care vine aici pentru prima dată și nu are acte poate deveni în minim trei luni Key Worker la Pilon. Iar cei care ajung acolo intră într-un club select cu care eu personal mă văd regulat și se bucură de numeroase beneficii, priorități și avantaje.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

11 pareri la “Pilon Ltd. Locul unde orice constructor poate deveni manager”

 1. cristian cretu Spune:

  Salut cu respect firma pilon.Ma bucur sa va urmaresc orice miscare de bine pentru tot ce faceti….va iubesc

 2. cristian cretu Spune:

  Salut cu mult respect firma pilon pe care o am in suflet.Ma bucur mult sa vad orice miscare de bine deoarece bosul este cel mai valoros om pe care l-am cunoscut vreodata…Nu pot sa uit niciodata ca am facut parte din prima echipa …sa o tineti tot asa

 3. ionel Spune:

  va salut ! sunt electrician calificat cu o vechime de 27 ani , cum pot face parte din echipa dvs ? mentionez ca stau in birmingham si am nino . multumesc ! emailul meu este ionelbadea69@yahoo.com

 4. Neculai Cimpoesu Spune:

  Va salut ,sunt zidar de meserie am 10 ani lucrati si cum as putea face parte din echipa dumneavoastră,va aduc la cunoștință ca momentan sunt in Romania ,dar aici numi dasesc u job stabil sunt un om muncitor di serios va mulțumesc

 5. Daniel Anculescu Spune:

  Buna ziua!
  Sunt Inginer constructor, Diriginte de Santier, Project Manager/ Team Leader.
  Intentionez sa vin in Londra sa practic meseria si va propun o colaborare cu Societatea Dumneavoastra.
  Va multumeswc anticipat,
  Dipl.Eng. Daniel Anculescu

 6. Slavu stefanel Spune:

  I-mi doresc foarte mult sa lucrez cu dvs.Eu am experienta de 10 ani,am lucrat in Italia in constructii.Ofer maxima seriozitate si daca doriti sa ma contactati,eu sunt in Birmingham

 7. Nitulescu Horia Spune:

  Buna ziua , sunt Nitulescu Horia sunt de profesie inginer , am lucrat in Romania in diverse santiere de constructii civile si industriale , drumuri nationale si centuri ocolitoare am cursuri in Romania de inspector S.S.M si I.S.U. pentru santiere temporare si mobile! Am venit in UK, am NIN am permis auto cat.b preschimbat in UK nu am inca cont bancar dar am o programare la Barclays pe 13 032017 deci se rezolva si cu asta nu am inca CSCS SI CELELALTE autorizari in constructii! Doresc colaborare ,tel nr uk :07448465345

 8. Calin Campianu Spune:
 9. marcel Spune:

  buna ziua ma numesc marcel scafucea sunt constructor de meserie cu experienta de 6 ani in israel 8 ani in spania 2 ani in londra si 1 an in germania efectuez extensii si lofturi interioare si exterioare citesc plan de constructii grsie faianta marmura tencuieli plumber instalatii sanitare plasteboard zugraveli parchet zidarie aparenta pavaje exterioare.Imi doresc sa muncesc cu dumneavoastra ofer maxima seriozitate. tel 074075 49232.multumesc.

 10. marcel Spune:

  buna ziua ma numesc marcel scafucea sunt constructor de meserie cu experienta de 6 ani in israel 8 ani in spania 2 ani in londra si 1 an in germania efectuez extensii si lofturi interioare si exterioare citesc plan de constructii.stiu gresie faianta marmura tencuieli plumber instalatii sanitare plasteboard zugraveli parchet zidarie aparenta pavaje exterioare.Imi doresc sa muncesc cu dumneavoastra ofer maxima seriozitate. tel 074075 49232.multumesc.

 11. Coanca Cornel Mihail Spune:

  Am 44 de ani ,am terminat Ingineria şi Managementul Agroturistic , am lucrat în Israel 6 ani numai construcții , cotesc plan de dulgherie şi fierarie, sunt de două luni în uk,am nino ,cscs level 2 nvq albastru, cont bancar şi aş dori să lucrez în firma d-tră, nr .tel 07440063393

Spune-ti si tu parerea!