Pițurcă, scutirea de bun simț

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 5 decembrie 2014

Tagma antrenorilor români este și ea una la fel de specială precum este societatea noastră. Vom întâlni și regăsi în interiorul ei atât tot ce ține de eșantionul social, cât și tot ce ține de patologie. Nimic deosebit, adică nimic deosebit pentru noi. Ne-am uitat la fotbalul din alte țări și am văzut de multe ori, rușinați, că unele atitudini nu doar că lipsesc, dar nici măcar nu sunt percepute. Pe scurt, există în lumea aceasta antrenori străini care nu ar putea să comită gestul comis de un antrenor român pentru simplul motiv că pregătirea și civilizația din care vin le face imposibil să se gândească la așa ceva.

De exemplu, gestul comis de Victor Pițurcă, antrenorul lui Al Ittihad, în fața lui Laurențiu Reghecampf, antrenorul lui Al Hilal. Doi români în Arabia, duelându-se în meci direct chiar de ziua României. Frumos simbol, nu? După un asemenea meci ne-ar fi plăcut să scriem lucruri extraordinare. Numai că nu se poate. Nu se poate pentru că Victor Pițurcă a recurs la un gest care i-a lăsat mască pe arabi: a refuzat să dea mâna cu adversarul și conaționalul său, Laurențiu Reghecampf. Lumea a rămas uluită și este normal să fie așa. Eticheta și respectul sunt literă de lege în lumea arabă, iar strângerea de mână este sfântă, ținând uneori loc de contract.

Adversitatea dintre cei doi este cunoscută de multă vreme. Reghe a plecat de la Steaua din cauza lui Pițurcă. Antrenor la Steaua apoi, Reghe i-a reproșat întotdeauna selecționerului Pițurcă metodele de pregătire învechite, care duceau chiar la accidentarea gravă a steliștilor de la lot. Și acestea nu ar fi singurele probleme apărute între cei doi. Să vedem însă cât îl va costa acest gest pe Pițurcă. Arabii semnează multe contracte, iar al lui Pițurcă este unul din ele.

Însă în contractele alea nu există scutiri de la bun simț, chiar dacă este vorba de terți.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!