Plângere penală pe numele lui Băsescu

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 21 aprilie 2014

Victor Ponta si Gabriela Firea_traian basescu_colaj

Prim-ministrul Victor Ponta a anunțat, luni, depunerea unei plângeri penale împotriva președintelui Traian Băsescu, ca urmare a afirmațiilor acestuia la adresa soțului senatoarei PSD Gabriela Firea. Ponta a denunțat „atacul mafiot efectuat” duminică seară, de Traian Băsescu, afirmând că va fi informat și Parlamentul European „pentru acest atac mafiot”.

„Am decis ca toți parlamentarii, până mâine, avem o plângere penală împotriva președintelui Traian Băsescu, pentru infracțiunile de amenințare și de șantaj”, a declarat premierul, luni. „Doamna Firea a fost amenințată, domnia sa și familia. Vom depune plângerea penală mâine (marți – n.r.), semnată de senatori și deputați”, a mai spus prim-ministrul, care a făcut apel și la grupurile parlamentare ale PNL sau PMP. Acesta a afirmat că, cel mai târziu în luna decembrie, Traian Băsescu „va trebui să răspundă în fața legii”, acuzându-l pe șeful statului că, în cazul Nana, este vorba despre „spălare de bani”, scrie Ziare.com.

„Modelul mafiot cu care am fost conduși de 9 ani și jumătate nu intimidează. Instituțiile statului trebuie să îl tragă la răspundere pe Traian Băsescu și să dăm un exemplu clar. O voi semna și eu, vor semna toți senatorii și deputații care consideră că un asemenea comportament mafiot trebuie sancționat legal. Asemenea gesturi de intimidare sunt inacceptabile”, a explicat premierul.

Victor Ponta l-a numit pe Traian Băsescu „corupt securist și comunist” și s-a declarat convins că acesta va ajunge la închisoare.

„Nu mă interesează amenințările lui Traian Băsescu. Sunt absolut convins că în închisoare va ajunge Traian Băsescu. Eu, care am respectat mereu legea, nu am nicio teamă”, a subliniat președintele PSD.

Întrebat dacă este posibilă o nouă suspendare a președintelui, Victor Ponta a răspuns: „Suspendarea se face atunci când se încalcă Constituția, acum este cazul unui atac mafiot.”

„Vreau să vă spun că îi admir curajul dnei Firea, sunt mulți bărbați care nu au acest curaj. În noiembrie o să ne trezim cu atât de mulți care au avut curaj. (…) Se strânge lațul și, cu cât se strânge mai tare, devine mai mafiot. Să-ți fie amenințată familia este dincolo de orice grad de acceptabilitate. Dacă ăsta e stat de drept, să ameninți mafiot familia…”, a mai spus prim-ministrul.

Președintele Traian Băsescu a fost întrebat, duminică seară, la Realitatea TV, și despre cazul Nana, negând că tranzacțiile ar putea fi nule, așa cum susține comisia parlamentară din care face parte și Gabriela Firea, și precizând că ea „ar face mai bine să fie atentă și să se preocupe de ce se întâmplă în „moșia” soțului ei, că s-ar putea să nu-l mai găsească într-o zi acasă”. De asemenea, șeful statului a spus că, în cazul în care Victor Ponta se ține de promisiune și „va face dreptate” pentru Nicușor Constantinescu și „celorlalți mulți”, cum a declarat liderul PSD, va deveni coleg de cameră cu Adrian Năstase.

 

UDMR semnează plângerea

Parlamentarii UDMR s-au alăturat demersului celor de la PSD și vor semna plângerea penală împotriva lui Traian Băsescu. Astfel, mai mulți parlamentari ai Uniunii s-au prezentat, marți dimineața, la grupul PSD din Camera Deputaților, pentru a semna plângerea împotriva președintelui, transmite Digi 24. Plângerea colectivă, semnată de parlamentari PSD, UNPR, PC și UDMR la îndemnul lui Victor Ponta, va fi apoi înaintată Parchetului, care nu va putea deschide nicio acțiune în cazul președintelui până la finalizarea mandatului, întrucât beneficiază de imunitate.

 

Gabriela Firea: „Mă tem pentru familia mea”

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat, luni seară, că se teme pentru ea și familia sa, dar că asta nu o face sa renunțe la activitatea sa. „Doar unui nebun nu i-ar fi frică de Băsescu!”, a spus aceasta. „Îmi este teamă pentru mine, pentru familia mea, dar asta nu mă face să renunț (…) Doar unui nebun nu i-ar fi frică de Băsescu!”, a afirmat Gabriela Firea, la România TV. „Nu e normal să ne fie teamă, nu e normal să vorbim despre amenințare și șantaj”, a declarat aceasta. În ceea ce privește plângerea penală, Gabriela Firea a spus că aceasta se referă la amenințare și șantaj, intimidare, „dat fiind faptul că am fost amenințată în Săptămâna Mare de președinte”. Senatorul PSD crede că aceasta va avea sorți de izbândă.

Referitor la declarațiile de duminică seara ale președintelui „vremelnic”, cum l-a numit ea, Gabriela Firea a spus că soțul ei nu are niciun dosar în instanță și că acesta nu se teme decât de Dumnezeu: „Soțul meu nu are niciun dosar în instanță, nu văd de ce am aștepta un verdict. Dar putem bănui că, la sugestia președintelui, ar putea să i se fabrice.”

Gabriela Firea a ținut să menționeze că soțul ei, primar de patru mandate, nu a avut decât un singur dosar, în urmă cu mai mulți ani, în care „a primit achitare în toate instanțele”. Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, și primarul Voluntariului, a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2008, alături de mai multe persoane, într-un dosar în care acesta era acuzat de fapte de corupție privind construirea ansamblului rezidențial Athos. Cu toții au fost achitați de Tribunalul București în 19 decembrie 2011 pe motiv că „faptei i-a lipsit unul dintre motivele constitutive ale infracțiunilor”, iar în februarie 2013, Înalta Curte a respins recursul făcut de procurorii DNA, menținând decizia de achitare dată de tribunal.

Potrivit DNA, în 25 septembrie 2007, primarul Florentin Pandele, împreună cu subordonații săi, inculpații Șerban Carmen Nicoleta (secretar al primăriei) și Moscu Cristian Iosif (arhitect șef al primăriei), au eliberat, în fals, autorizația de construire pentru ansamblul rezidențial Athos, confirmând în mod nereal în conținutul acestui act administrativ că sunt îndeplinite condițiile cerute de lege.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!