Planuri mari pentru ministerele economice

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 22 ianuarie 2016

autostrada1Finanțele își propun prin planul de priorități strategice plata online sau cu cardul a impozitelor și taxelor, Ministerul Energiei urmărește, printre altele, încurajarea producției din surse locale, iar Transporturile anunță mai multe proiecte de infrastructură, inclusiv autostrada Sibiu-Pitești.

Astfel, sistemul de plată online sau cu cardul a impozitelor, taxelor și amenzilor de către persoanele fizice ar urma să fie definitivat în octombrie 2016, când interacțiunea dintre contribuabil și unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor/ANAF va fi simplificată și printr-un portal sau aplicație online, conform priorităților anunțate de instituție și citate de Mediafax.

Alte proiecte sunt implementarea strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice pentru obținerea de economii și eficiență, gestionarea responsabilă a activelor și participațiilor statului, lansarea unor mecanisme de transparentizare a cheltuielilor publice, prioritizarea investițiilor și derularea unui parteneriat public – privat pentru investiții prioritare ale Guvernului, de exemplu un spital.

Restructurarea administrațiilor fiscale

Finanțele își propun și încurajarea conformării voluntare, modernizarea administrațiilor fiscale și finalizarea implementării proiectului Băncii Mondiale pentru restructurarea administrațiilor fiscale.

În ceea ce privește CEC Bank, ministerul urmărește capitalizarea băncii și un proces transparent de selecție a conducerii, alt obiectiv fiind evaluarea oportunității transformării Eximbank în bancă de dezvoltare.

Ministerul Energiei vrea să încurajeze producția de resurse energetice primare din surse indigene, ca parte a politicii energetice, continuarea interconectării sistemelor naționale de transport energie electrică și gaz natural cu Republica Moldova și cu celelalte state vecine, promovarea proiectului de gazoduct BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) și a Coridorului Vertical (Grecia-Bulgaria-România) și dezvoltarea unor noi perimetre de producție în Marea Neagră.

Lansarea autostrăzii Sibiu-Pitești

Pentru Ministerul Transporturilor sunt anunțate prioritare mai multe obiective de infrastructură, precum lansarea autostrăzii Sibiu-Pitești, cu o lungime de 116 km și o valoare totală multianuală de 2,07 miliarde de euro, autostrada Nădășelu-Suplacu de Barcău, Suplacu de Barcău-Borș, Brașov-Comarnic, coridorul IX de transport rutier (Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani), autostrada Tg. Mureș-Târgu Neamț-Iași-Ungheni (faza I: de la Tg. Neamț la Ungheni, cu o valoare totală multianuală de 1,4 miliarde de euro) și continuarea lucrărilor pentru proiectul de cale ferată Sighișoara-Simeria (419 milioane de euro). Alte lucrări vor fi pentru modernizarea unor linii de cale ferată.

La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, printre priorități se numără o strategie privind un sistem de irigații modern și dezvoltarea infrastructurii de irigații primare și secundare.

Alt minister economic, cel al Comunicațiilor, a finalizat deja două dintre obiectivele asumate – manualul de monitorizare și evaluare a Strategiei Naționale privind Agenda Digitală pentru România și un studiu privind modelele operaționale necesare lansării proiectelor pentru realizarea rețelelor de comunicații în bandă largă de nouă generație.

Ministerul va implementa guvernanța corporativă la Societatea Națională Radiocomunicații și o va „întări” pe cea de la Poșta Română. O astfel de măsură urmează să fie aplicată și la Telekom Romania Communications, unde statul va urmări și „identificarea celor mai bune opțiuni de privatizare”.

Românii din afară, agenți economici

La rândul său, Ministerul Economiei și-a propus înființarea unui organism sau autoritate pentru promovarea investițiilor și relațiilor comerciale externe și dezvoltarea unui proiect/organism/fond de investiții în parteneriat public-privat care să capitalizeze potențialul românilor din afara granițelor, astfel încât aceștia să devină agenți economici sau investitori pe plan local.

Și Ministerul Dezvoltării și-a publicat planurile strategice, la solicitarea premierului Dacian Cioloș, printre acestea figurând finanțarea a cel puțin 480 de obiective (săli de sport, complexuri sportive, așezăminte culturale, bazine de înot, lucrări de primă urgență, patinoare artificiale, alte tipuri de investiții, cum ar fi centre sociale, cămine de bătrâni, reparații și consolidări monumente istorice, piețe agro-alimentare), dintre care aproximativ 300 cu termen de finalizare în anul 2016.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!