Plata CASS de către cei fără venituri, posibil eliminată

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 ianuarie 2016

bani73Executivul ia în calcul să elimine prevederea din noul proiect de Cod Fiscal prin care inclusiv persoanele fără venituri sunt obligate să plătească contribuția la asigurările sociale de sănătate, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Întrebat dacă premierul Dacian Cioloș i-a cerut demisia secretarului de stat Gabriel Biriș, care a declarat că persoanele care nu au realizat niciun venit timp de șase luni sunt obligate să plătească CASS, Suciu a răspuns că „nu se pune problema în termeni de demisie”.

„Guvernul ia în calcul mai multe modificări legate de Codul Fiscal la capitolul contribuții sociale. (…) Nu soliciți contribuții unei persoane care nu are venituri. Alta ține de cum soliciți contribuțiile de sănătate persoanelor care au venituri ocazionale mult mai mici decât salariul minim. (…) Ceea ce vom încerca în perioada imediat următoare este să clarificăm acest caracter de obligativitate al contribuției, așa încât să nu fim în situația în care persoane care într-adevăr sunt fără venituri să încalce principiul justei așezări a sarcinii fiscale”, a declarat Dan Suciu, citat de Mediafax.

„Vom face până la sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenabilitatea acestui articol 180 atât din punct de vedere fiscal, cât și constituțional, pentru că și din punct de vedere constituțional se pune problema dacă se respectă prin acest articol principiul justei așezări a sarcinii fiscale. (…) Costurile de implementare, așa cum rezultă ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decât veniturile care ar rezulta, așa încât se pune la modul serios întrebarea dacă se susține din acest punct de vedere articolul”, a precizat Suciu.

Anunțul a fost făcut în contextul în care secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, declara recent că este inadmisibil să existe atât de multe persoane „fantomă” – trei milioane – care nu au declarat niciun venit și nu există din punct de vedere fiscal. El spunea că aceste persoane vor avea o „surpriză” în 2016, pentru că, potrivit Codului Fiscal, vor trebui să plătească contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună – , pentru a avea calitatea de asigurat.

Întrebat fiind de jurnaliști dacă prim-ministrul i-a cerut demisia secretarului de stat Gabriel Biriș, Dan Suciu a precizat că premierul Dacian Cioloș nu-l va demite pe Gabriel Biriș.

„Domnul Biriș este unul dintre reputații specialiști în legislație fiscală. Declarația domniei sale are o problemă de formă și o problemă de fond. Problema de formă a sesizat-o și domnia sa, și-a cerut scuze pentru cei care au considerat că se simt jigniți de o anumită formulare”, a precizat Suciu.

„Dar tocmai această formulare, din păcate, a împiedicat să se înțeleagă exact despre ce e vorba pe fond în chestiunile legate de contribuțiile la asigurări de sănătate. E vorba de acel articol care într-adevăr are un caracter imperativ, dar pe care nu l-a introdus guvernul acesta și nici măcar nu l-a luat în calcul până acum pentru că nu a fost la guvernare. Este din vară asumat prin consens la nivelul Parlamentului. Sigur, e treaba guvernului de acum să clarifice aceste lucruri, dar nu putea un reprezentant al guvernului să aibă o altă interpretare a acestui articol decât cea care rezultă din lege și asta este interpretarea care rezultă din lege”, a mai spus el, la finalul ședinței de guvern, adăugând că la finalul lunii ianuarie Executivul „va interveni cu clarificări legislative”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!