Plata ratei la un curs mai mare, abuzivă

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 mai 2014

Românii ar putea plăti ratele la credite calculate conform cursului stabilit la data semnării contractului. Curtea Europeană de Justiţie a decis, în cazul unei bănci din Ungaria, că prevederea din contractul de credit care stabileşte plata ratei la un curs mai mare decât cel de la data la care s-a luat creditul poate fi considerată clauză abuzivă, informează site-ul Digi24.

Clienţii băncilor din România care cer îngheţarea cursului de schimb la data acordării creditului pot invoca soluţia Curţii Europene de Justiţie, în procesele împotriva băncilor. În România, cele mai mari probleme sunt la creditele în franci elveţieni. Cursul de schimb s-a dublat din 2007 încoace, când mulţi români preferau să se împrumute în această monedă, pentru dobânzile mai bune.

Sute de oameni au început deja o acţiune în instanţă prin care cer îngheţarea cursului de schimb la nivelul la care era atunci când au luat creditul. 

Decizie obligatorie

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat la Digi24 că decizia este mai mult decât un precedent judiciar. „Este o decizie obligatorie pentru instanţele din România şi din toată Europa”, a spus el. Gheorghe Piperea a explicat că, în acest moment, dacă românii vor să plătească ratele la cursul la care au contractat creditul, trebuie să meargă în instanţă. Mai e nevoie de încă patru ani ca o directivă europeană în acest sens să intre în vigoare. 

Creditele de consum ies din amorţire

Pe de altă parte, creditarea de retail începe să dea semne mai consistente de revenire, dovadă că populaţia capătă încredere să treacă din nou pragul sucursalelor bancare pentru împrumuturi ipotecare şi mai nou, pentru credite de consum, relevă o analiză a Ziarului Financiar.

După doi ani în care soldul a scăzut de la lună la lună, creditele de consum revin pe plus în martie faţă de februarie. Băncile aveau în portofolii credite de consum în lei de 23,1 miliarde de lei la finalul lunii martie, în creştere cu echivalentul a 100 milioane de lei faţă de luna februarie. Creditul de consum scăzuse constant începând din iulie 2012. În aceste condiţii, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrează încă un minus de 700 milioane de lei. De asemenea, martie a fost cea mai bună lună din istoria creditului imobiliar în lei, înregistrând un plus de 420 milioane de lei, ceea ce echivalează cu vânzarea a circa 2.500 de credite, adaugă Ziarul Financiar.

Băncile aveau la sfârşitul lunii martie un portofoliu de credite imobiliare în lei de 4,5 miliarde de lei, dublu faţă de nivelul din vara anului trecut şi de trei ori peste nivelul înregistrat cu numai doi ani în urmă. Creşterea economică mai consistentă de anul trecut, la care se adaugă ceea ce analiştii aşteaptă pentru trimestrul întâi, un plus de peste 3-4%, începe să se simtă şi în piaţa de consum, de la îmbrăcăminte, mâncare, auto, locuinţe şi până la credite bancare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!