Plăţi cu bitcoin în România

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 iunie 2014

Moneda virtuală bitcoin devine tot mai populară şi în România, ea putând fi folosită şi pentru plata unor servicii, la coafor de exemplu, nu doar pentru tranzacţii pe internet, relatează Digi24. Specialiştii IT atrag atenţia că este vorba de o monedă fără o valoare stabilă, aşa că investiţiile în bitcoin sunt ca jocurile de noroc. La începutul anului, un bitcoin era cotat la peste 1.000 de dolari. Acum a coborât spre 700 de dolari, echivalentul a 2.400 de lei.  Monedele nu sunt tipărite şi circulă doar în spaţiul virtual, unde pot fi cumpărate sau primite după rezolvarea unor ecuaţii complicate.

 La 33 de ani, Horia Vuşcan are o afacere în domeniul IT şi a investit până acum un milion de dolari în monede virtuale. „Suntem în secolul când dai un telefon şi vorbeşti într-o secundă cu cineva din China. E aberant să transmiţi bani din România în China şi să îţi ajungă într-o săptămână”, spune Horia Vuşcan, proprietar de bitcoin.

 

Transferuri fără intermediari

Dacă vreţi să cumpăraţi bitcoin, nu trebuie să treceţi pe la bancă. Este suficient un cont cu nume şi parolă pe internet. Spre deosebire de tranzacţiile cu numerar intermediate de bănci, în cazul celor cu bitcoin banii ajung direct dintr-un cont în altul.

Tocmai această facilitate face ca moneda virtuală să fie folosită la plata unor activităţi ilegale. „Este foarte folosit în zona subterană de spălare a banilor pentru că îşi pierd urma. Preferă să îşi ia bitcoin”, spune Călin Rangu, reprezentantul Consiliului Directorilor IT din România.

Chiar şi aşa, sunt peste 2,5 milioane de utilizatori la nivel mondial, iar valoarea bitcoin a crescut de la 75 de cenţi în 2011, la 1.000 de dolari la începutul acestui an. Două dintre cele mai mari state ale lumii, China şi Rusia, au interzis folosirea monedei bitcoin.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!