Plățile pentru POSDRU, întrerupte din nou

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 martie 2016

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a primit de la Comisia Europeană o notificare cu privire la întreruperea termenului de plată pentru cererea intermediară transmisă în 31 decembrie 2015, care conține cheltuieli efectuate de către beneficiari după luna august 2012, a anunțat ministerul.

Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost unul dintre cele mai importante programe cu fonduri europene din perioada 2007-2013, cu sume disponibile pentru România în valoare de 3,4 miliarde euro.

„Motivele întreruperii vizează deficiențe în funcționarea sistemului de management și control al POSDRU, mai precis legate de procedurile de selecție a proiectelor și verificările de prim nivel realizate de Autoritatea de Management și Organismele Intermediare aflate în subordinea Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, respectiv Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Aceste deficiențe au fost constatate în cursul misiunii de audit a DG Ocupare din perioada 21 octombrie – 10 noiembrie 2015”, precizează Ministerul Fondurilor Europene.

Plățile pe POSDRU au fost întrerupte sau suspendate de către Comisia Europeană de mai multe ori, pe fondul suspiciunilor de fraudă. În martie 2015, rambursările pe POSDRU au fost întrerupte temporar, iar proiectele au fost reverificate. În septembrie 2015, decizia de întrerupere a plăților a fost ridicată după un audit al Comisiei Europene.

În acest moment, autoritățile de la București încearcă să limiteze pagubele după noua întrerupere a plăților.

Ministerul Fondurilor Europene precizează că autoritatea de management pentru POSDRU va continua să verifice cererile de rambursare ale beneficiarilor și să efectueze plăți pentru cheltuielile eligibile aferente proiectelor aprobate. Totuși, în cazul în care cheltuielile sunt considerate neeligibile de către Comisia de la Bruxelles, sumele nu vor fi rambursate.

Noua întrerupere a plăților ar putea da o lovitură planurilor ministrului fondurilor europene, care a declarat că „speranța” autorităților în privind absorbției fondurilor structurale este de 75% în acest moment, cu posibilitatea de a crește chiar la 80%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!